Detalii despre programul de imunizare din România: Cine are prioritate la vaccinul anti-Covid-19

Atunci când vaccinul anti-Covid-19 va fi disponibil în România acesta va fi administrat în primă fază unor persoane care îndeplinesc anumite criterii.  Medicul Valeriu Ghoerghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional, a explicat care sunt aceste criterii.

Conform acestuia, săptămâna viitoare va fi făcută publică strategia de imunizare.

„Campania de vaccinare din România va fi derulată în concordanță cu ce se întâmplă la nivel european. Ea este armonizată și compatibilă cu strategia europeană de vaccinare împotriva Sars-CoV-2. România nu este singură în acest demers. Acționează în context european, pe picior de egalitate cu alte state membre. La nivelul grupului de lucru de la Ministerul Sănătății, la care participă experți de la ministerele implicate, Apărare, Afaceri Interne, a fost dezbătută, elaborată strategia care va fi finalizată la sfârșitul acestei săptămâni și săptămâna următoare va fi făcută publică așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis.(…) Strategia este dezvoltată în baza unui cadru strategic pe care îl recomandă OMS și toate organizațiile internaționale, începând de la ECDC și Centrul de Control al Bolilor din SUA”,a declarat medicul Valeriu Ghoerghiță pentru Digi24.

Lucrătorii din sistemul de sănătate vor fi cei care vor avea acces cu prioritate la vaccinul anti-Covid.

„În funcție de disponibilitatea vaccinurilor, sunt prevăzute în paralel mai multe grupe populaționale prioritizate. În mod deosebit, vorbim de lucrătorii din sistemul de sănătate, atât din sistemul public cât și cel privat, la care se adaugă îngrijitorii din serviciile sociale, centrele de îngrijire pentru bolnavii cu dizabilități, pentru creșe, centre de îngrijire pe termen lung, căminele de bătrâni, la care se adaugă acele activități esențiale, critice pentru funcționarea normală a oricărei societăți. Aceste activități critice sunt definite de OMS, iar pe noi ne interesează să protejăm activitatea în sine. Aici ar intra activități din domeniul apărării, securității naționale, transporturilor, energie, furnizare distribuție de alimente, apă potabilă, management de deșeuri, învățământ. Sunt principalele activități critice fără de care noi nu putem funcționa ca societate”, a spus medicul.

Când vaccinul va ajunge la populație, acesta va fi folosit cu prioritate la persoanele vârstnice, de peste 65 de ani.

„În funcție de disponibilitatea vaccinurilor, se adaugă în același timp, pentru că dacă vom avea disponibile într-un timp scurt o cantitate mare de vaccinuri, interesul nostru este să consumăm acele vaccinuri, vaccinăm populația, să facilităm accesul în condiții de siguranță la aceste vaccinuri, care în momentul de față sunt sigure, eficiente și îndeplinesc toate standardele de calitate înainte să fie utilizate în masa generală a populației.

La categoriile vulnerabile vorbim în general de persoane vârstnice peste 65 de ani sau pacienți persoane cu boli cronice care le vulnerabilizează în situația unei infecții cu Sars-CoV-2. Aceste prioritizări sunt bazate pe niște criterii obiective și anume ne interesează criteriul epidemiologic, ceea ce înseamnă că acest criteriu ne permite o flexibilitate a alocării vaccinurilor. Dacă la nivelul unei regiuni geografice în România vom avea o rată de pozitivare a cazurilor, o creștere accelerată disproporțional mai mare față de ce se întâmplă în restul regiunilor țării, este evident că acolo trebuie intervenit mai rapid pentru stingerea acelui focar. Este important criteriul medical, adică dacă o persoană face infecție, care este riscul să dezvolte o formă severă, critică și să evolueze spre deces, dacă o persoană se infectează, care este riscul să o răspândească la un număr foarte mare de persoane și care este riscul în general ca o persoană să se infecteze”, a mai explicat medicul.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a explicat că „al treilea criteriu cât se poate de obiectiv este deservirea unei activități critice, esențiale, din infrastructura critică a statului”.

„Pentru lucrătorii din domeniul sănătății s-a trimis deja un document prin DSP-uri pentru centralizarea și evaluarea tuturor categoriilor de personal, începând de la personalul medico-sanitar auxiliar și restul categoriilor de personal, de la nivelul unităților sanitare, toate, atât de stat cât și private și s-a cerut suplimentarea față de acest număr al persoanelor pe diverse categorii de activitate și intenția actuală de vaccinare. De ce? Ne interesează să știm în momentul de față la un moment zero care este gradul, nivelul de acceptare al acestei activități de vaccinare.

În paralel demarăm campanie de comunicare și informare, pentru că este cât se poate de evidentă nevoia unei informări transparente a beneficiilor, riscurilor și tot ceea ce înseamnă importanța vaccinării în momentul de față. Este categoric cea mai rapidă măsură prin care noi putem să ne reîntoarcem la normalitate, la o viață socială, personală, la reluarea activităților economice și până la urmă protejarea sistemului medical și a cetățeanului”, a afirmat Gheorghiță, la Digi24.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole