Detalii importante despre vaccinul anti-Covid: Este afectat de noua tulpină din Marea Britanie?

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” spune că noua tulpină britanică nu afectează eficacitatea vaccinului dezvoltat împotriva coronavirusului.

Specialistul explică faptul că asimptomaticii se pot vaccina, însă persoanele care au simptome de Covid-19 trebuie să amâne vaccinarea.

„Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul. Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”, a declarat Adrian Marinescu marți, la Digi24.

El a mai precizat că lucrurile se pot schimba, iar autoritățile supraveghează permanent aceste evoluții.

„Exact ce se întâmplă acum cu vaccinul Moderna – în momentul în care va fi nevoie se va face o updatare, o modificare astfel încât să corespundă”, a mai precizat medicul.

Adrian Marinescu a spus că, din datele actuale, vaccinul oferă o imunitate de șase luni, dar monitorizarea celor vaccinați continuă.

Medic: Asimptomaticii se pot vaccina

Cât despre vaccinare, , medicul a ținut să precizeze că persoanele bolnave nu se vaccinează, făcând distincția între simptomatici și asimptomatici.

„Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptomatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e vorba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea, bineînțeles că o va amâna, este o regulă clară pentru orice vaccin. Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit – e o diferență. S-a demonstrat din studii că nu interferă în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori”, a afirmat Adrian Marinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...