Detectarea cancerului de piele în 30 de secunde

Publicat: 14 mai 2024, 06:13, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Detectarea cancerului de piele în 30 de secunde
cancerul de piele detectare secunde

Un grup de cercetători  din Letonia au pus la punct o nouă tehnologie care poate detecta cancerele de piele în doar 30 de  secunde.

Noua tehnologie utilizează lumini de diferite culori pentru a determina dacă o leziune a pielii est malignă sau benignă.

Acest nou dispozitiv portabil de detectare permite medicilor generaliști să efectueze screening de rutină foarte rapid și minim invaziv.

„Luminile roșii, galbene și albastre reflectă diferit, deoarece pielea conține sânge și melanină, cromofori diferiți, iar aceste lumini ne oferă informații diferite ”, explică Ilze Ļihačova, cercetător principal la Institutul de Fizică atomică și spectroscopie al Universității din Letonia.

Această metodă permite dispozitivului să scaneze țesutul de până la cinci milimetri sub piele, complet inofensiv pentru pacient .

Odată ce scanarea a fost efectuată pe o zonă cu risc, cum ar fi o aluniță, imaginile sunt procesate de un algoritm de inteligență artificială care trimite concluziile sale pentru a securiza stocarea online. Și totul în doar câteva secunde.

Datorită acestei noi metode, orice pacient care dorește să fie testat va putea să meargă la medicul său pentru un diagnostic inițial.

Echipamentele și tehnicile de prelucrare au fost dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Riga.

Aparatul a fost testat pe peste 4.000 de leziuni, iar rezultatele sunt foarte încurajatoare.

În principal, este vizată detectarea în faze incipiente a melanului, un tip de cancer de piele extrem de agresiv, care apare în celulele pigmentare ale pielii.

În Uniunea Europeană, melanomul este al șasela cel mai frecvent tip de cancer. În 2022, în Uniunea Europeană, numărul persoanelor suferinde de melonam era de peste 100.00.