Detectarea tuberculozei simplu, rapid și ieftin prin analizarea aerului expirat de pacient

Publicat: 06 feb. 2023, 16:01, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Detectarea tuberculozei simplu, rapid și ieftin prin analizarea aerului expirat de pacient

O echipă de cercetători francezi și columbieni au pus la punct o nouă metodă care permite diagnosticarea tuberculozei prin analiza aerului expirat de pacient, transmite caminteresse.fr.

Potrivit rezultatelor acestei cercetări publicate în revista Nature Communications, bacteria responsabilă de tuberculoză ar fi prezentă în picăturile fine care se găsesc în aerul expirat.

În prezent, diagnosticul de tuberculoză este un proces greoi, atât clinic, cât și prin radiografii pentru decelarea bacteriei  Mycobacterium tuberculosis, care trebuie evidențiată microscopic sau prin cultură.  Pe lângă complexitate ei, această tehnică nu este întotdeauna fiabilă, mai ales în cazul copiilor care produc o cantitate redusă de expectorație.

Noua metodă, propusă de cercetătorii francezi și columbieni, constă în simple capturi (cu un sistem de condesare la frig), permițând recuperarea fluidului expirat și decelarea în acesta a markerului  tuberculozei.

În cursul experimentelor, cercetătorii de la CNRS Toulouse și colegii lor de la Universitatea Antioquia din Columbia au reușit să diferențieze, fără eroare, persoanele sănătoase de pacienții suferinzi.

Este vorba despre un studiu pilot care, în viitor, va fi extins și în alte centre de cercetare din lume pentru consolidarea rezultatelor.

Simplă și eficace, această metodă ar putea permite în timp scurt o mai bună decelare a acestei infecții pulmonare care anual, la nivel global, afectează aproximativ 10 milioane de persoane. Inclusiv copii sunt afectați de această boală: un bolnav din 10 este un copil.

Lupta contra tuberculozei reprezintă unul din obiectivele majore ale Organizației Mondiale a Sănătății care are ca țel reducerea ratei de deces cu 90% și a numărului noilor contaminări cu 80%.

Se estimează că un pacient afectat de tuberculoză contaminază între 5 și 15 persoane pe cale aeriană. Or, un diagnostic pus simplu și rapid ar permite limitarea ratei de incidență și tratarea mai eficientă a pacienților. Traseul spre vindecare esre uneori lung și o tuberculoză care nu este tratată corect devine mult mai dificil de eradicat, deoarece devine rezistentă la antibiotice. Potrivit Institutului Pasteur, tuberculozele rezistente sunt de o sută de ori mai costisitoare comparativ cu tuberculoza clasică.