Au pus nisip de mare în loc de beton armat în blocurile căzute la cutremurul din Turcia!

Publicat: 16 feb. 2023, 07:59, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Au pus nisip de mare în loc de beton armat în blocurile căzute la cutremurul din Turcia!

Nisipul de mare a fost utilizat în mortarul clădirilor care au fost morminte pentru mulți oameni în cutremurul din Turcia. Toate orașele din zona Gaziantep au căzut, cu o singură excepție!

Cutremurul din Marmara, din 17 august 1999, cu magnitudinea de 7,4 pe Richter, al cărui epicentru a fost Kocaeli, a provocat mari distrugeri. A fost dezvăluit atunci că nisipul de mare a fost folosit în mortarul majorității clădirilor distruse. Determinări similare au fost făcute în structuri din 10 provincii unde două cutremure din Kahramanmaraş au produs săptămâna trecută de asemenea mari distrugeri. Arif Naz, care a mers la Hatay, în zona cutremurului, ca voluntar de caritate din Kocaeli, a spus: „Sunt în industria construcțiilor de 21 de ani. Din păcate, întâlnim nisip de mare în clădirile dărâmate și suntem foarte triști”, a spus acesta citat de CNN Turk.

Așa arată umplutura cu spumă în secțiunile de beton ale unei clădiri din Hatay.

Un cetățean a postat pe rețelele de socializare imagini despre care a spus că aparțin apartamentelor Süleyman Mutlu și apartamentelor Firuz Mutlu din Antakya, distruse. Acesta a spus: „Coloanele suportului nu sunt solide. Clădirea este jumătate din spumă jumătate din beton. Nu-i lăsa pe bărbații care au făcut asta să scape”, a protestat el. 

Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, a anunțat că au fost luate măsuri împotriva a 134 de suspecți presupuși responsabili pentru clădirile distruse, iar trei dintre ei au fost arestați.

Constructorii cu experiență printre voluntarii salvatori care au mers la Hatay din Kocaeli au dat peste nisip de mare în clădirile la care lucrau în regiune. Voluntarii au spus că blocurile de beton, care în mod normal trebuie să fie turnate în 2-3 ore, au fost turnate în 10 minute.

Au fost demarate cercetări împotriva celor cărora s-au constatat defecte la clădirile distruse în 10 provincii după cutremurele centrate pe Kahramanmaraş. Inginerul civil AG (62) din localitatea Pamukoğlu, care a fost demolat în Gaziantep și a îngropat 14 persoane, a fost prins și reținut în Afyonkarahisar.

Antreprenorul İbrahim Mustafa Uncuoğlu, care s-a dovedit neglijent la examinarea efectuată în excavarea apartamentului Bahar, în care 9 persoane și-au pierdut viața în Gaziantep, a fost reținut la Istanbul.

Mehmet Ertan Akay, antreprenorul și reprezentantul tehnic al Ayşe Mehmet Polat Sitesi, care a fost demolat la Gaziantep, a fost arestat.

Hasan Alpargün, antreprenorul apartamentului Hasan Alpargün, care s-a prăbușit în Adana Çukurova, a fost adus la Adana de la TRNC, unde fusese capturat în ziua precedentă.

Povești incredibile

Casa cu un singur etaj a familiei Uçar de 5 persoane care locuiește în districtul Yeşiltepe din Malatya a fost distrusă în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,7, al cărui epicentru a fost cartierul Pazarcık din Kahramanmaraş. Între timp, Ebru Uçar și copiii ei Merve (9), Nehir (5) și Berat (1), care se aflau acasă, au rămas prinși sub dărâmături. În timp ce Ebru Uçar și-a pierdut viața în cutremur, cei trei copii ai ei au supraviețuit.

Declarând că a fost la muncă în timpul cutremurului, Erkan Uçar a vizitat mormântul soției sale, pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților. Erkan Uçar, care s-a rugat și a lăsat trandafiri pe mormânt, a spus că au avut cea mai dureroasă Ziua Îndrăgostiților. Uçar a spus: „Nu eram acasă la momentul cutremurului pentru că eram de serviciu. Soția și copiii mei au fost îngropați sub dărâmături. În timp ce soția mea a murit sub dărâmături, copiii mei au fost scoși în viață. Slavă Domnului, ei nu au nimic. Dar viața noastră s-a terminat. Dumnezeu ne va ajuta”.

Arhitectul Turgut Sönmez, care și-a pierdut viața în dărâmăturile clădirii distruse din Gaziantep, soția sa Saadet Sönmez și copilul lor de 2 ani, Enhan Sönmez (2), au fost îngropați în lacrimi în cartierul Cizre din Şırnak.

Profesoara Merve Gossi (29 de ani), care și-a pierdut viața la Diyarbakir, a fost înmormântată în orașul natal, Bolu.

Hasan Yankuncu (52 de ani), care a murit în clădirea distrusă din Adıyaman, unde a plecat să lucreze în construcții, a fost înmormântat în Ordu.

Kinetoterapeutul Fatih Selçuk (28 de ani), care și-a pierdut viața în Gaziantep, a fost înmormântat la Konya, iar soția sa profesoară Fatma Selçuk (27 de ani) a fost înmormântat la Kütahya.

Moartea și distrugerea înconjoară Erzin

Un mic oraș din provincia Hatay din sudul Turciei este o oază de siguranță și normalitate, în timp ce viața din întreaga regiune a fost răsturnată de cutremurul de săptămâna trecută, se arată într-un reportaj NBC News.

Rezidenții și oficialii spun că Erzin nu a suferit niciun deces și nicio clădire nu s-a prăbușit în puternicul cutremur.

Beyaz Yalcin a fost unul dintre norocoși.

Ea se afla în Erzin cu cei patru copii ai săi mici când a avut loc cutremurul, locuința sa fiind în Gaziantep din apropiere.

Yalcin, 33 de ani, nu s-a întors acasă. Ea nu știe dacă casa ei mai stă în picioare sau dacă, la fel ca atâtea în Gaziantep și în întreaga regiune, a fost redusă în moloz.

„Sunt în stare de șoc. Nu vreau să mă confrunt din nou cu aceeași situație”, a spus ea.

Yalcin nu este singura care rămâne în acest oraș de frică.

Vahit Yalcin, în vârstă de 5 ani, este cazat în Erzin cu mama sa, Beyaz, după ce familia a fugit din orașul natal, Gaziantep.Kristina Jovanovski

Emre Tibikoglu, 39 de ani, care lucrează pentru municipalitate de șase ani, a spus că 20.000 de oameni s-au adunat în Erzin de la cutremur, o creștere cu aproximativ 50% a populației orașului. 

„Știm că suntem într-o zonă cu cutremur”, a spus el, invocând insistența actualului primar și a celor de dinainte de a nu permite ridicarea clădirilor care nu au respectat regulile de construcție.

Tibikoglu a spus că ori de câte ori oficialii și-au dat seama că există clădiri care au fost construite ilegal, le-au dat jos.

„Unii localnici au fost foarte supărați din cauza asta”, a spus el despre locuitorii care locuiesc în acele clădiri. Dar a spus că primarul a ținut ferm, știind că un cutremur major ar putea veni într-o zi.

Tibikoglu a spus că nu este sigur de ce alte municipalități nu au făcut același lucru, dar a bănuit că ar fi putut exista legături între politicienii locali și contractori și a spus că reglementări guvernamentale mai stricte ar fi putut limita o asemenea tragedie la scară largă.

Emre Tibikoglu lucrează pentru municipalitatea Erzin și a supravegheat eforturile la centrul de donații săptămâna aceasta.
Emre Tibikoglu lucrează pentru municipalitatea Erzin și a supravegheat eforturile la centrul de donații săptămâna aceasta.Kristina Jovanovski

El a spus că nu există clădiri înalte în Erzin, scăzând astfel riscurile. Este posibil ca orașul să fi scăpat de devastările zonelor învecinate, dar cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a fost simțit totuși.

De ani de zile, inginerii din Turcia au stârnit temeri cu privire la clădirile prost construite, având în vedere vulnerabilitatea țării la cutremure uriașe. Preocupările au crescut abia după ce o lege din 2018 care a prevăzut amnistia clădirilor cu construcție ilegală, permițând utilizarea acestora atâta timp cât proprietarii plătesc o amendă statului.

Guvernul a promis o anchetă amănunțită și a ordonat reținerea a peste 100 de persoane din cauza clădirilor prăbușite, deși grupurile de opoziție l-au acuzat pe președintele Recep Tayyip Erdogan că nu a reușit să se asigure că reglementările sunt aplicate în mod corespunzător, în timp ce furia a crescut față de această problemă.

Erzin se află la aproximativ 70 de mile de epicentrul cutremurului.

În orașele mai îndepărtate de centru, precum și în cele din apropiere, cum ar fi Osmaniye, la doar 12 mile de Erzin, casele au fost reduse la dărâmături, iar cei care au supraviețuit încă se luptă să obțină ajutor. 

Unii au plecat la Erzin, căutând adăpost la rude.