Live Text: Dezbatere finală. Candidații la prezidențiale dau azi cărțile pe față, se anunță dezvăluiri de excepție

Publicat: 30 apr. 2025, 19:16, de Corina Oprea și Alice Călin, în POLITICĂ , ? cititori
Dezbatere finală. Candidații la prezidențiale dau azi cărțile pe față, se anunță dezvăluiri de excepție
22:31, 30 Apr. 2025

Lasconi ține cont de sfaturile lui Băsescu?

Badea pentru LasconiDe ce nu ați sărit ca arsă când i-ați cerut sfatul lui Băsescu și v-a zis să rămâneți blondă?
Lasconi – A fost o glumă neinspirată!

22:31, 30 Apr. 2025

Nicușor Dan pentru români

Nicușor Dan: O să folosesc timpul ca să pun două întrebări pentru oamenii care se uită la noi. Eu cred că din vina a noastră a tuturor și candidați, și jurnaliști și societate, campania asta a trecut pe lângă noi. S-a vorbit foarte puțin de speranță, de soluții și s-au propagat multe minciuni și ură.

Întrebarea este această campanie va trece și vom fi toți în 19 mai 2025 și o să fim o țară cu un deficit uriaș care se reflectă în prețuri, o țară în care nu există mamele în vârstă din zona rurală și a orașelor mici simt că copiii lor nu au un viitor acolo.

O țară care trebuie să participe le competiția globală pe tehnologiile viitorului – e statul român așa cum a funcționat până acum capabil să răspundă la aceste întrebări și cine poate să impulsioneze statul român să se adapteze la aceste realități?

22:09, 30 Apr. 2025

Candidații și politica externă

Întrebare: Care va trebii să fie prioritatea zero în materie de poltică externă în mandatul dvs și o chestiune pe care în 6 luni să o rezolvați sau să faceți primii pași spre a o rezolva?

Banu: Cred că prioritatea numărul 1 ar fi relațiile pe care noi ar trebui să le avem în cadrul NATO, asta include și SUA. Probabil că v-ați referit la siguranța statului român. Prioritatea numărul 1 ar fi ca noi să considerăm că nu avem niciun fel de divergențe cu țările din jurul nostru, nu avem niciun fel de probleme pe care să le rezolvăm în cadrul NATO, pe o altă forță decât cea diplomatică. Mi-aș duce eforturile pentru o rezolvare diplomatică.

Lasconi: Prioritatea mea este interesul național, înainte de toate. În primele șase luni, spuneați, oricum ar trebui să prezint strategia de securitate și apărare a țării, în primele șase luni sunt obligată să fac asta. Vreau o relație bună cu vecinii, să fim mai curajoși, să avem un cuvânt de spus, să mă întâlnesc cu Donald Trump pentru că avem un parteneriat strategic și pentru că trebuie să ținem aproape de partenerii noștri strategici. Vreau să folosim banii de la Comisie pentru a investi în companiile de stat, care acum sunt de fiare vechi, ca Romarm, să investim în AI. Am putea să fim foarte buni.

O să îi arăt că ne ținem de cuvânt cu privire la investițiile de la Kogălniceanu și să îl fac să nu retragă trupele.

Șandru: Întărirea parteneriatului cu SUA, consolidarea locului în UE, un parteneriat cu elemente strategice cu Polonia. A treia direcție aș vrea să meargă pe securitatea alimentară, vreau să îi sprijin pe fermierii din România și în ceea ce privește PAC, și în ceea ce privește concurența neloială a grânelor din Ucraina.

Antonescu: Trei lucruri care sunt la fel de urgente și pornesc în același timp, explorarea posibilităților pentru cele mai bune garanții de securitate pentru Republica Moldova. Doi, revenirea la funcționarea normală a relației cu SUA și în interiorul NATO. Trei, atragerea Franței, Germaniei și Marii Britanii în zona Mării Negre și a României.

Funeriu: Ultimul document de politică externă a României este Pactul de la Snagov, vechi de 30 de ani. Trebuie să aducem la zi politica externă a României. Trebuie înainte de toate să arătăm adevărul. Dacă bazăm ceea ce vom face fără a arăta adevărul despre cataclismul democratic din decembrie 2024, nu vom fi credibili. Primul pilon – NATO, UE, parteneriatul strategic. În UE, România va fi avocatul unei relații transatlantice puternice. Al doilea pilon – diplomați economică, să creăm bogăție în afara țării. Al treilea pilon – relația cu Republica Moldova. Dezvoltare în comun cu Republica Moldova, nu doar ajutor.

Nicușor Dan: Prioritatea 0 în politica externă e securitatea României și Republicii Moldova. Trebuie să contribuim echitabil la programul de înarmare a UE, să ne consolidăm securitatea în războiul hibrid. Securitatea Republicii Moldova depinde de o interconectare administrativă în cadrul UE, energetică, economică și de transport. Trebuie să recâștigăm încrederea SUA, a românilor și a celor din Republica Moldova.

Dan: Prioritatea zero în politica externă este securitatea României și a R. Moldova. Trebuie să consolidăm parteneriatul cu SUA și să recâștigăm încrederea partenerului american, să colaborăm în mod echitabil la programul UE, trebuie să ne consolidăm în fața războiului hibrid securitatea cibernetică, în parteneriat cu partenerii europeni și cu companii private cu expertiză. Securitatea R. Moldova depinde de o interconectare administrativă în cadrul structurilor UE, de o interconectare energetică și de transport cu România, interconectare economică cu România. Trebuie să recâștigăm încrederea românilor și a cetățenilor R. Moldova.

Terheș: E nevoie de o reevaluare a MAE. E inadmisibil să ai persoane detașate de la alte instituții din România, am găsit inclusiv delegate de la PMB, n-are legătură cu Nicușor Dan. Diplomația este o carieră. Primii care vorbesc despre România în lume sunt diplomații. Este important să facem diplomație publică. Noi nu vorbim despre România în afara țării și, când vorbim, vorbim rău.

21:45, 30 Apr. 2025

Funeriu, despre educație și plagiatorul Ponta

Funeriu: În 2011 am curățat impostura și frauda la BAC și v-am invitat la minister, împreună cu  Ponta, pentru a discuta despre educație. Bu ați venit. Colegul dumneavoastră, Ponta, a ajuns prim-ministru, am 2 curiozități: 1- Cum v-ați rezolvat conflictul de loialitate între adevăr și prietenia cu Ponta în ziua în care s-a dovedit că a plagiat și a schimbat comisia care trebuia să îi analizeze plagiatul? 2 – Ce competențe ar trebui să aibă copiii noștri?

Antonescu: La scandalul plagiatului am sperat că este o acuzație care venea de la Băsescu. Plagiatul este una dintre cele mai odioase forme de furt. E o hoție, dar nu ca oricare alta. Cu plagiatul, care s-a dovedit epidemic și momentan s-au inventariat doar plagiatele unor politicieni, nu știm câte or fi în lumea academică, titlurile sunt date de cadre academice. Cel mai mare șoc l-am avut când a spus că abia din 2002 s-a introds regula prin care se pun ghilimele când dai un citat nu l-am crezut, nu sunt ignorant. Și după ce s-a stabilit că e plagiat și-a recuperat titlul în justiția românească. Niciun conflict de loialitate.

Elevii trebuie să învețe disciplina intelectuală, de grup, și onoarea care exclude din capul locului plagiatul și să înțelegi că, atunci când înveți ceva, ești posesorul unei averi pe care trebuie să o dai mai departe.

21:41, 30 Apr. 2025

Ponta, falsul votant al lui Antonescu

Badea: Nu obișnuiți să dați mâna cu votanții dvs?

Antonescu: Domnul Ponta mințea când a spus că m-a votat pe mine în 2009. A spus asta pentru că îl dăduse afară pe Geoană și avea nevoie de mine. Cu ponta nu mai dau mâna. În această campanie, Ponta cu acoliții au trecut sub un nivel acceptabil.

21:37, 30 Apr. 2025

Șandru nu neagă că-l vrea pe Ponta consilier

Badea pentru Șandru: Dacă Ponta v-a cerut să fiți consilier, reciproca este valabilă?

Șandru: Am deja 3 posibili consilieri din zona universitară pe economie și o doamnă recunoscută peste tot în lume. Nu știu dacă Domnia Lui vrea. O să îl întreb pe Ciolacu să văd ce însemnă să îți fie Ponta consilier.

Antonescu: Lavinia, îți spun prietenește, nu îl lua pe Ponta consilier, pățești ce a pățit Ciolacu. Îl iei din drum, îl faci consilier economic și după aceea vine și îți spune că ai făcut deficit, ai distrus țara și fuge de la dezbatere.

21:31, 30 Apr. 2025

Crin Antonescu amintește că Nicușor Dan este lent în luarea deciziilor

Crin: Acum cinci ani vi s-a soclicitat aprobarea pentru construirea unei clinici oncologice pentru copii- Sanador. Acum doi ani, o instanță a pronunțat decizia definitivă. Erați obligat să semnați autorizația de conducere. Azi ați semnat-o. Cum un om onest nu respectă în 2 ani o decizie definitivă a instanței? V-ați gândit la copiii care au fost privați de tratament în toți acești ani? De ce faceți acest lucru?

DanDacă aveți o problemă cu modul în care se tratează cancerul, să vă adresați domnului Rafila. Sistemul medical din România- noi de 30 de ani peticim, nu există o viziune, nu există proiecte pentru mari spitale, care să le înlocuiască pe cele din anii 70, improprie pentru activitatea medicală. Dacă din lipsa aceste viziuni se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care îl consideră ilegal, trebuie să îi lăsăm acestuia posibilitatea de a judeca legalitatea. Nu sunt 2 ani, sunt câteva luni.

Crin: Noi toți avem o problemă cu tratarea cancerului. România e pe primul loc la cazuri, la tineri, la femei. Avea tot temeiul să construiască o clinică oncologică pentru copii. Cinci ani ați stat în procese. Ați semnat, sau nu azi?

Nicușor Dan: Am semnat!

21:26, 30 Apr. 2025
21:16, 30 Apr. 2025

Ce vor candidații să schimbe în Constituție

Banu: Constituția trebuie să deservească cetățenii. Aș da voce poporului, prin a face ca referendumul să aibă putere executivă. Aș face ca guvernul să fie minoritar, prin 33% din votul cetățenilor, nu majoritar.

LasconiAș adăuga. Vreau să fac un referendum pentru dreptul femeii la avort. A fost câștigat cu greu. Îmi doresc, ca în Franța, să adăugăm asta în Constituție. Să adăugăm fără penali în funcții publice.

Șandru: Dreptul României de a fi respectată de clasa politică. Aș modifica în așa fel încât România să fie republică prezidențială, după model american. Dacă președintele ar fi premier, altfel ar merge lucrurile în România. Președintele să răspundă în fața Parlamentului.

Antonescu: Nu am în priorități, în programul prezidențial, modificarea Constituției. Nu prerogativele prezidențiale sunt prima chestiune; avem reforma administrativă, un articol care să statueze mai explicit egalitatea femeii cu bărbatul. Aș susține toate articolele care să limpezească ambiguitățile în ceea ce privește puterea executivă a președintelui și a premierului.

Funeriu: Întărirea puterii referenumului, întărirea dreptului la opinie, suspendarea președintelui, conform art 138 alin 5, finanțele publice mai multă rigoare, autoritățile să dea socoteală mai ușor cetățenilor.â

Nicușor Dan: Nu este o prioritate pentru mine modificarea Constituției în acest mandat. Consider că, prin numeroasele dezvoltări făcute de CCR, avem un cadru constituțional bine înțeles de sistemul administrativ. În programul meu politic nu am spus modificarea Constituției, am spus modificarea legii de funcționare a CCR, ceea ce se poate face doar prin vot în Parlament, pentru ca judecătorii CCR să fie magistrați de profesie.

Terheș: Definirea căsătoriei între un bărbat și o femeie, astăzi vedem de ce era importantă. E neclar ce e un bărbat și ce e o femeie. Freptul românilor de a avea și a folosi cash.

21:14, 30 Apr. 2025

Lavinia Șandru nu îl iartă pe Ponta

Lavinia Șandru a adus, din nou, aminte despre incidentul de la Colectiv, care l-a vizat pe Ponta și care ar fi închis oameni nevinovați, deși cauza stătea la altcineva.

Șandru: Ce structură a statului i-a cerut șă îl aducă pe simion din Republica Moldova, ce făcuse acolo de nu putea să se întoarcă pe picioarele lui, de ce nu a desecretizat documentele de la Colectiv înainte să demisioneze? Piedone a făcut închisoare nevinovat și vrea să știe de ce. Acem dreptul să știm dacă focul a fost pus intenționat.

21:12, 30 Apr. 2025

Terheș, debusolat e declarațiile lui Nicușor Dan

Terheș: Dacă într-un minut, 30 de secunde, dacă n-ai capacitatea de a explica cine ești, ce faci, ce vrei, nu o să te asculte nimeni. Așa se negociază la nivel internațional. Eu n-am înțeles cine a vândut cui, despre ce terenuri e vorba. 20 de minute s-a discutat despre o serie de hârtii și mă întreb, cei 90% din populație ,care nu sunt din București, au înțeles despre ce e vorba? România are o Capitală, nu Capitala are o țară.

21:08, 30 Apr. 2025

Funeriu îl vede pe Simion o problemă pentru țară

Funeriu a ales să îl caracterizeze pe George Simion, în care nu vede nicio capacitate.

Trebuie să lucrăm pentru idei și e o luptă cu sine. Nu ar trebui să mă alegeți pe mine pentru că: nu sunt parte a sistemului, am rupt sistemul fraudelor la BAC și al plagiatului, am închis fabricile de diplome. Cine se uită la mine și spune aroganță, eu spun siguranță. Pe mâinile mele, România va fi sigură.

Principalul pericol este Simion. Cum își imaginează cineva că nu e parte a sistemului, când și-a construit ditamai partidul. Pe nicușor dan îl respect, dar nu are experiență de politică internațională.

20:57, 30 Apr. 2025

Crin Antonescu îl contrazice dovedit pe Nicușor Dan

Nicușor Dan susține că Antonescu a făcut transferuri ilegale de terenuri din patrimoniul societății. Crin a demonstrat că nu are legătură cu înlăturarea acelor terenuri, restaurante și autorizații de demolare, care a avut loc în 2003, pe vremea când el nu mai era ministru.

Crin Antonescu a venit și cu un document doveditor.

Antonescu: Tot ce am semnat a fost obligatoriu, conform legilor. Niciuna nu înstrăinează și nu este ilegală. Legalitatea semnăturii mele nu a fost pusă niciodată în discuție.

20:53, 30 Apr. 2025

Crin Antonescu, dur la adresa lui Nicușor Dan

Crin Antonescu nu vede în Nicușor Dan un candidat potrivit, un om potrivit pentru conducerea țării, pe motiv că acesta ar trebui să stea bine la capitolul comunicare, ceea ce el nu bifează.

Crin Antonescu: A spus despre el însuși că e lent în luare deciziilor și nu e bun comunicator. Un președinte e comunicatorul suprem, trebuie să aibă dialoguri zilnice cu societatea. Cineva care spune asta despre el, dar totuși candidează, ori are o disfuncție logică ori e pus de altcineva să candideze. V-ați mărit salariul la primărie, ați spus că specialistul care va rezolva traficul din bucurești a murit, altul nu mai există.

20:50, 30 Apr. 2025

Șandru îl judecă pe Simion

Șandru: Simion nu a venit de frică. Celor care văd în el o variantă de compromis vreau să le spun că nu este Călin Georgescu. Georgescu nu ar fi zis că jupoaie judecătorii!

20:50, 30 Apr. 2025

Elena Lasconi nu are contracandidat

Lasconi nu a putut să caracterizeze un contracandidat, pentru că nu simte că ar exista o persoană cu care să fie în competiție.

Lasconi: Un președinte bun nu minte, nu trădează și este cinstit. În momentul ăsta, eu nu am contracandidat.

20:45, 30 Apr. 2025

Caracterizarea adversarilor

Banu a ales să vorbească, în mod general, despre lipsul adversarilor lui: faptul că nu au trăit în SUA. Din nou a amintit că este cel mai bun pentru scaunul de la Cotroceni și nu se teme de nimeni.

Banu: Contracandidații mei sunt toți cu bune principii sau caracteristici morale, dar nu au poziția, nu au avut șansa să afle cum e să trăiești într-o țară cu adevărat democratică.

20:43, 30 Apr. 2025

Lasconi, înțepături pentru Nicușor Dan

Lasconi: Ai spus că te-ai întâlnit cu Coldea o singură dată la ambasada Franței. Are o influență în campania dvs? V-ați mai întâlnit? În ce context?

Nicușor Dan: Am spus că m-am întâlnit o singură dată. Cred că trebuie să reflectăm la ce va fi în România după 19 mai. Din păcate, opțiunile pentru România sunt 4 și invit, din nou, pe susținătorii Elenei Lasconi să reflecteze cui dau votul, pentru a evita ca România să aibă o finală Simion-Ponta sau Simion-Antonescu.

20:37, 30 Apr. 2025

Banu crede că Putin se teme de România

John Ion Banu este convins că Putin se teme de România, motiv pentru care nu o va ataca. Cu toate acestea, crede în dreptul cetățeanului de a se apăra cu arme, dar nu vrea investiții majore în această direcție.

Badea: Nu vreți înarmare pentru stat, dar pe persoană fizică ar trebui să purtăm arme. Nu credeți că Putin ne va ataca, deci nu are rost să ne înarmăm ca țară.

Banu: Trebuie să ne înarmăm la nivelul NATO, nu cu pușcoace din SUA, ci conform NATO. Suntem ft puțin în periocl datorită poziției noastre. Fiecare român ar trebui să aibă câte 2-3 arme pentru un război de gherilă. Să fim 18 milioane de ostași. Eu vreau să fiu conducătorul și să propun dreptul fiecăruia de a se apăra. Guvernul nu poate să limiteze dreptul ăsta.

20:35, 30 Apr. 2025

Nicușor Dan și rechinii imobiliari

Cum Nicușor Dan are o obsesie pentru rechinii imobiliari, pe care îi aduce în discuții mereu, a primit o întrebare pe măsură: Un rechin imobiliar se numește Donald Trump Internațional. Are planuri pentru Fâșia Gaza- ați susține aceste planuri?

Nicușor Dan: îÎ 2008, 40 de ONG-uri au semnat pactul pentru București, am considerat că nu mai am treabă cu zona imobiliară. Românii văd cum mafia imobiliară le afectează viața. România susține soluția celor două state. Nu se pune problema, în opinia România, de o relocare a palestinienilor din Gaza.

20:28, 30 Apr. 2025

John Ion Banu, întrebare dură pentru Nicușor Dan

John Ion Banu a ținut să-i amintească lui Nicușor Dan că nu este mai presus de nimeni și că ar trebui să își înțeleagă poziția în aceste alegeri, referitor la ieșirea la dezbaterea anterioară.

Întrebare: Vreți să angajați specialiști- realizați că veți fi președinte și nu veți avea posiblitatea să angajați în industrie. Aceste angajări vor fi o formă de plată pentru contribuțiile la campania dvs?

Nicușor Dan: Am spus că România are nevoie de specialiști, din păcate, sistemul public, deși are și competenți, nu are posibilitatea de a genera viziune. În sănătate cârpim, an de an mai punem câte un modul, cumpărăm câte un aparat, dar nu avem o viziune unde vrem să fie sistemul în 10 ani.

Avem specialiști care se bat de la egal la egal cu cei din afară. Cu expertiza lor să construim viziuni pentru România. sunt mulți care vor să facă asta gratuit pentru că e țara lor.

20:14, 30 Apr. 2025

Ce fac candidații pentru o Românie prosperă

Întrebare: Majorare tva/tăieri salariale la buget, impozitarea pensiilor, împrumut FMI, concedieri masive sau tăierea salariului președintelui cu 50% și a tuturor demnitarilor, renunțarea la vilele de protocol, avioane private și reducerea numărului de angajați de la cabinetele deminitarilor, pe care 2 opțiuni le veți alege?

Răspuns Banu taie bugetul pentru armament: Nu o să iau salariu de președinte. Vreau să îl donez unui non profit. Pensiile vor trebui să crească, să se iasă la pensie la 65 de ani. Niciun om să nu primească pensie la 40 de ani.

Lasconi: Sună bine să tăiem indemnizațiile, eu zic să îi ucidem dacă tot vor să conducă țara. Avem prea mulți politicieni, avem prea mulți în cabinete, trebuie făcute reduceri. Oamenii care reprezintă țara trebuie să aibă prestanță. Îmi doresc să creștem economia prin atragerea de investitori. Trebuie închise institute, inspectorate, agenții. Gaura neagră a economiei sunt companiile de stat care merg în pierdere.

Șandru: Nu am să fac ce a făcut Băsescu când a tăiat salarii și pensii. Eu am ieșit cu mamele în stradă. Sunt de acord să mi se taie salariul, și al demnitarilor, și vom tăia pensiile speciale- un mare abuz la care e supusă România. Scădem taxe și impozite și permitem mediului de afaceri să se relaxeze.

Antonescu: Exclud creșterea TVA, a taxelor, FMI și tăierea pensiilor și ale bugetarilor angajați. Putem reduce la jumate salariile demnitariilor, dar în primării sunt salarii mici, primarii nu pot angaja oameni valoroși. Avioanele vor fi plătite de la buget atunci când au treabă, aducând beneficii pentru România din fiecare călătorie. Bugetul se echilibrează din combaterea evaziunii.

Funeriu: Pe termen scurt vă garantez că Guvernul și toate instituțiile pot funcționa cu mai puțină lume, dar banii economisiți nu ar ajunge. 9 miliarde de euro nu colectăm din TVA. Pe termen lung, Românua să devină țara cunoscută, pentru că lucrăm scurt cu creierul și cu mâinile dibace.

Nicușor Dan: Deficitul înseamnă inflație. Inflația înseamnă facturi mai mari. Am fost în această situație la PMB. Avem rating cu 4 trepte față de medie. Sfat pentru români – nu te aștepta ca cine te-a băgat in groapă să te scoată! Aș tăia din companiile de stat, pe termen mediu – evaziunea fiscală și absorbția de fonduri, iar pe termen lung, dezvoltarea economiei de unde să vină mulți bani.

Terheș: Ca și conservator, valoarea fundamentală e să nu creștem taxele și impozitele. Nu voi semna niciun buget care crește taxele. Mă voi asigura că vor fi tăiate. E inadmisibil ca 45% din salariu să îl plătim la stat înainte de a primi banii. E nevoie de reducerea cheltuielilor inutile. Vreau în România să lucreze cei mai buni și să fie plătiți cum se cuvine. Problema e cu nomenclatura: nu voi angaja copii, nepoți și neveste.

19:47, 30 Apr. 2025

Ce planuri au candidații pentru România

Fiecare dintre participanții la dezbatere și-a prezentat planul pentru România sub conducerea lui.

Banu: De data asta știu de ce sunt în sală. Sunt aici pentru a da o opțiune cetățenilor de a termina cu ipocrizia alegerii unui președinte care trebuie să fie independent și nu legat și dator vândut de vreun partid. Sunt independent și, trăind atâția ani într-o țară democratică, am calitățile să fiu ales președinte și voi fi unul bun.

Lasconi: Nu am intrat în combinațiile lor. Dacă aș fi intrat, azi eram președintele României. Nu mai vreau să avem 100 de mii de români diagnosticați cu cancer pe an. Mă gândesc la toate femeile, persoanele vulnerabile, copiii care merg flămânzi la culcare. E o țară bogată, săracită de sistem. Voi fi primul președinte femeie al României. Fiecare aveți o mamă, o soție!

Șandru: Îmi iubesc țara și românii și vreau ca România reală să fie recunoscută și repectată și puternică. După 5 ani de mandat, România să fie prosperă, diaspora să se întoarcă, mamele să fie mândre că sunt reprezentate de o femeie adevarată.

Antonescu: Am străbătut în campanie toată țara. E frumoasă, a crescut, sunt comunități superbe. Sunt sute de primari care au făcut lucruri excepționale. România este mai înaintată decât clasa politică. Are nevoie de un lider capabil să câștige încrederea societății. Cred că pot fi acel lider. Deplâng absența contracandidaților. Înseamnă dispreț față de alegători.

Funeriu: În decembrie 2024 a fost un cataclism democratic. Statul și-a arătat limitele. E important ca ideile mele despre refondarea statului pe baza adevărului să fie expuse public. Sunt trei elemente pe baza cărora să alegem: bilanț, plan, personalitate. Să facem ca răul să devină sclavul binelui.

Nicușor Dan: Există în România oameni onești, care muncesc, plătesc taxele și vor un viitor pentru ei și copiii lor. România onestă e o sintagmă care îi reprezintă. O să încerc să mă ridic la înălțimea așteptărilor dacă voi fi președinte. 

Terheș: Un președinte pt toți românii e obiectivul și motivul pentru care candidez. Un președinte este mandatar și angajat de către popor să lucreze pentru popor. România are nevoie de un președinte care să se preocupe de soarta românilor oriunde s-ar afla. Toți cei plecați să se întoarcă, iar cei rămași să nu mai plece.

19:41, 30 Apr. 2025

Ordinea candidaților la dezbatere

A fost stabilită ordinea în care vor vorbi cei șapte invitați:

1. Banu

2. Lasconi

3. Șandru

4. Antonescu

5. Funeriu

6. Dan

7. Terheș

19:36, 30 Apr. 2025

Nicușor Dan continuă atacurile

Nicușor Dan a venit cu aceeași atitudine ca la dezbaterile trecute: făcând acuzații și aruncând cu săgeți în adversari.

Nicușor Dan: Când ești politician trebuie să fii la dispoziția societății. În momentul acesta societatea are nevoie de cineva ca mine care să presteze pentru schimbarea modului în care funcționează instituțiile statului. Domnia sa (Crin Antonescu) a deschis discuția, dacă a treia oară va redeschide aceeași discuție, am pentru domnia sa documentele. Sunt aceleași documente. Domnia sa a deschis discuția, eu sunt pregătit.

Cred că totul este despre trecutul politic, social al fiecăruia dintre noi, asta trebuie oamenii să vadă, și eu cred că activitatea mea la PMB a fost evaluată de oameni. Relevant este ce a făcut fiecare din noi, și nu zilele astea, ci 20 de ani în urmă, și ce propunem.

19:29, 30 Apr. 2025

Crin Antonescu, despre războiul cu Nicușor Dan

La sosire, Crin Antonescu a ținut să precizeze că scopul lui nu este să-i defăimeze pe ceilalți candidați, ci să le transmită mesaje clare oamenilor. Deși ar fi avut mai multe dovezi în dezavantajul celorlalți, spune că a ales să păstreze decența și să discute strict despre planurile pe care le are pentru România.

Antonescu: N-am atacat, a fost mai degrabă un apel (către Nicușor Dan) să discutăm alte lucruri decât atacurile meschine pe care dânsul le-a practicat în celelalte două. Sper să îi dea curs, să avem o discuție bazată doar pe viitor și pe intențiile noastre pentru România. Este decizia fiecăruia (dacă participă), eu cred însă că și Simion, și Ponta au arătat, prin absența la două dintre dezbateri, două lucruri: că le e frică de un dialog direct cu contracandidații și mai ales faptul că disprețuiesc votul, în fond, atitudinea, poziția alegătorilor români. Alegătorii au dreptul, din 5 în 5 ani, să evalueze.

Eu n-am pornit în această campanie pe ideea de dezvăluiri sau de atac la persoană. Am avut și eu destule informații care mi-au parvenit despre lucruri din trecutul unuia sau altuia, nu le-am dat curs. În schimb, am fost supus unor atacuri în serie, le-am răspuns tuturor cu documente, cu dovezi, cu toată transparența. E un semn de respect pentru alegători.

19:28, 30 Apr. 2025

Noi absenți de la dezbatere

Nici Sebastian Popescu și Silviu Predoiu nu participă la confruntare.

19:21, 30 Apr. 2025

Daniel Funeriu, dezvăluire-bombă despre Nicușor Dan

Daniel Funeriu a ajuns și el la Palatul Parlamentului. Acesta a anunțat că va dezvălui cine l-a sunat înainte de cea de-a doua dezbatere și i-a cerut să se retragă din cursa prezidențială în favoarea lui Nicușor Dan.

19:21, 30 Apr. 2025

Candidații au ajuns la Palatul Parlamentul

Candidații au început să sosească la dezbaterea de la Palatul Parlamentului.

 Cristian Terheș:Mi-aș dori ca această dezbatere să fie decisivă cu privire la cei care vor intra în turul doi, dar și o radiografie a societății românești.

Un vot oferit unui candidat în care nu crezi  înseamnă un vot risipit. Suntem în această cursă 11 candidați. Îi invit pe români, evident, dacă mă plac pe mine, să mă voteze pe mine, dar să analizeze fiecare candidat”.

John-Ion Banu-Muscel:Sper să mă prezint bine în fața alegătorilor, săsă le dau o oportunitate să schimbăm ceva în România. Acesta este stilul meu, să îmi exprim ideile, personalitatea deschis. Nu sunt un adept al populismului ieftin, al ascunzișului. Ponta vorbește prea mult de cum dă mâna cu Trump și nu dă. Trump stă la 30 de kilometri de casa mea. Are un populism, nu vreau să îl critic, dar ar trebui să știe că nu candidează pentru funcția de prim-ministru”.

Elena Lasconi:Sper ca românii să vadă că sunt singura soluție pentru a începe să eliminăm sistemul de la butoane. Nu dezbaterea este decisivă, votul românilor este decisiv. (…) Nu m-am prezentat cu măști, am fost sinceră, chiar dacă uneori am făcut greșeli, nu am fost mulțumită de ce am răspuns. Nu am dorit să mă prezint drept altcineva”.

Lavinia Șandru: „Le-am spus tuturor că sistemul vrea să împingă în turul doi oamenii lui, iar ei să mă voteze în primul tur pentru că au demnitate, curaj și nevoie de un președinte ca ei. Voi fi președintele care va fi lângă ei. Am avut doi președinți care aproape n-au făcut nimic pentru România”.

Miercuri seara promite să aducă una dintre cele mai importante confruntări politice ale anului: cea de-a treia și ultima dezbatere televizată a candidaților la alegerile prezidențiale, cu doar câteva zile înainte de primul tur de scrutin. Evenimentul va avea loc în direct de la Palatul Parlamentului și va fi transmis de Antena 3 CNN, începând cu ora 20.00.

Conform organizatorilor, toți cei 11 candidați înscriși în cursa prezidențială au fost invitați să participe, fiind pentru mulți alegători ultima ocazie să-i vadă față în față, confruntându-și ideile, viziunile și strategiile pentru viitorul României.

La fel ca la celelalte dezbateri, George Simion nu va fi prezent nici azi. Și Victor Ponta a anunțat că nu va lua parte la ultima confruntare.

Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Mihai Gâdea, cunoscut pentru stilul său incisiv, iar formatul promite să ofere atât momente de dialog aplicat, cât și confruntări directe între candidați. Fiind un eveniment organizat cu doar trei zile înainte de alegeri, dezbaterea este considerată un moment-cheie pentru clarificarea opțiunilor electorale ale publicului și pentru testarea capacității candidaților de a gestiona presiunea și întrebările incomode.