Diabet de tip 1: O pilulă administrată oral ar putea înlocui injecțiile cu insulină

Publicat: 03 dec. 2021, 09:34, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Diabet de tip 1: O pilulă administrată oral ar putea înlocui injecțiile cu insulină

Calitatea vieții pacienților suferinzi de diabet de tip 1 s-ar putea imbunătăți datorită insulinei sub formă de pilulă, care ar putea înlocui injecțiile subcutanate.

O persoană afectată de diabet de tip 1 trebuie, pe lângă monitorizarea nivelului glicemiei și a aportului alimentar, să se injecteze cu insulină de mai multe ori pe zi.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Limfocitele T identifică în mod greșit celulele beta ale pancreasului ca fiind celule străine. Aceste celule sunt distruse, ele fiind responsabile de sinteza și secreția insulinei. Reamintim că insulina are funcția de a transforma glucoza în energie. La diabeticii de tip 1, insulina, fiind secretată în cantitați foarte mici sau deloc, nivelul glucozei din sânge crește : aceasta este hiperglicemia.

În prezent, tratamentul persoanelor diabetice vizează remedierea deficitului de insulină cu ajutorul injecțiilor subcutanate, făcute de mai multe ori pe zi. Acest tratament dă rezultate bune la majoritatea pacienților, dar este extrem de restrictiv. Pacientul este nevoit să-și adapteze injecțiile cu insulină la aportul de alimente din timpul zilei.

Rezultatele unui studiu, publicate recent în revista Nature Biomedical Engineering, sunt promițătoare. Autorii studiului prezintă o insulină sub formă de pilulă, administrată oral, care evident îmbunătățește mult calitatea vieții pacienților, anunță Futura sante.

Două funcții

Studiul precizează că insulina este transportată țintit de către nanoparticule protectoare, care se vor lega de receptorii celulelor pancreasului. Și mai interesant, legându-se de celulele pancreasului,  vehiculul care transportă  insulina împiedică limfocitele T să le distrugă și reface secreția de insulină a pancreasului. Astfel, tratamentul are două funcții: de a îmbunătăți  secreția de insulină și de a elimina cauza lipsei de insulină.

Acest concept este extrem de promițător pentru pacienții cu diabet de tip 1, dar și pentru alte persoane cu boală autoimună. S-a mai observat că insulina administrată oral acționează de șapte ori mai rapid comparativ cu insulina injectabilă.

Studiul a dat rezultate încurajatoare și a fost efectuat pe șoareci și porci afectați de diabet de tip1. Acum, sunt necesare alte teste  pentru a ști dacă noua terapie este administrabilă și omului. Dacă acest concept își va dovedi beneficiile, el ar putea fi folosit și în ale boli autoimune, unele cancere, alergii și infecții.