Diagnostic Horea Vușcan: Cât costă licența pentru o farmacie și cine o plătește?

Publicat: 06 apr. 2023, 22:00, de Simona Tanasescu, în SOCIAL , ? cititori
<strong>Diagnostic Horea Vușcan: Cât costă licența pentru o farmacie și cine o plătește?</strong>

România se află pe locul șapte în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de farmacii, cu peste 8.000 de unități. Dar, dacă raportăm numărul de farmacii la 1 milion de locuitori, România urcă pe locul patru în clasament, fiind devansată doar de Grecia, Bulgaria și Spania.

Pentru a deschide o farmacie, criteriile demografice diferă în funcție de locație. Astfel, în București, se poate deschide o farmacie pentru fiecare 3000 de locuitori, în timp ce în reședințele de județ se permite o farmacie la 3500 de locuitori. În alte orașe, criteriul este de o farmacie la 4000 de locuitori. Toate aceste cifre însă, țin de domeniul trecutului.

În prezent, potrivit omului de afaceri Horea Vușcan, nu se mai pot deschide farmacii în niciun oraș din România pentru că, statul român, nu mai eliberează licențe.

„Cât costă să-ți deschizi o farmacie în București? În primul rând, nu poți să-ți mai deschizi farmacii în niciun oraș din România, pentru că nu se mai eliberează licențe de către statul român. Dar, dacă tot vrei să-ți deschizi o farmacie, trebuie să-ți cumperi licență și o astfel de licență te costă în București –  800.000 euro. La fel se întâmplă și cu taximetria – dacă vrei să fii taximetrist în unul din orașele mari, o bulină d’a ia de taximetrie, o licențe de taximetrie te este costă 20-30.000 euro.

Ei bine, cine plătește aceste uriașe prețuri?

Prețuri exorbitant de mari. Păi, le plătim noi, cetățenii. Când?

Când mergem cu taxiul în fiecare kilometru, când cumpărăm o aspirină și suntem bolnavi, atuncea plătim prețul acestor licențe.

De ce?

Pentru că, statul restricționează concurența și, nu lasă alți oameni să intre pe această piață. De ce?  Pentru ca să protejeze băieții deștepți din sistem care, cotizează la băieți din administrație și din, din Guvern. Astfel, statul nu mai lasă să intre alți oameni să facă concurență și să le și strice jocurile. Și cine plătește? Noi, fraierii! O zi faină!” a spus Horea Vușcan, într-o postare făcută zilele trecute pe canalul său de YouTube.