Diferențe vizibile de prețuri la benzinăriile din România. Unde găsim cea mai ieftină benzină și motorină

Ați observat că prețul benzinei sau al motorinei diferă de la o zonă la alta a țării? Sau că pe autostradă sau la marginea orașelor acestea sunt mai scumpe? Costurile cu personalul, chiriile și transportul sunt unele dintre motivele care duc la diferențele de preț.

Vi s-a întâmplat să alimentați mașina la o benzinărie în centrul orașului, iar apoi, la periferie, să vedeți un preț diferit, chiar dacă este vorba de aceeși companie petrolieră? Sau să mergeți pe un drum expres sau autostradă și să constatați că prețul este vizibil mai mare decât în localitatea de unde ați plecat? Ei bine, nu vi s-a părut. Pur și simplu, aceeași companie petrolieră practică prețuri diferite, de la o benzinărie la alta.

“De regulă, diferențele de preț dintre benzinăriile unui lanț sunt în marja a plus sau minus 5%. Din costul unui litru de benzină, circa 45% reprezintă taxe și accize, 30-35% este costul materiei prime, iar din diferența se acoperă toate celelalte cheltuieli ale companiilor petroliere. Prețul diferă de la o stație la alta în funcție de mai mulți factori: amplasarea stației, mărimea personalului, serviciile oferite, concurența din zonă, cheltuielile de aprovizionare și, nu în ultimul rând, taxele locale”, ne explică Teodora Cimpoi, consultant în sectorul de energie.

Pe autrostradă este cea mai scumpă benzină

Cu cât ne apropiem de ieșirea din oraș, cu atît parcă prețurile  sunt mai mari. Pe autostrăzi, de regulă, trebui să scoatem cei mai mulți bani din buzunar, după ce alimentăm la benzinărie.

„Ca practică, pe autostrăzi în toată Europa prețurile sunt cele mai mari, pentru că și cheltuielile companiilor petroliere sunt mai mari. Ca și cheltuieli, mă refer la transportul personalului pe distanțe lungi sau cheltuieli mai mari de aprovizionare”, ne-a declarat consultantul în energie.

La Călărași e cea mai ieftină benzină, iar la Buhuși, cea mai ieftină motorină

Cea mai ieftină benzină standard putea fi cumpărată, ieri, la benzinăria Lukoil din localitatea Călărași, unde prețul afișat la pompă era de 5,87 lei. De asemenea, cea mai ieftină motorină standard se găsea, tot ieri, la benzinăria Petrom din localitatea Buhuși, județul Bacău, potrivit portalului peco-online. În același timp, la benzinăria OMV din Constanța, de pe Șoseaua Mangaliei, un litur de benzină standard costa 6,19 lei, iar pe Bulevardul Tomis, tot la OMV în Constanța, costa 6,14 lei.

În București, cea mai ieftină benzină standard era la Lukoil-ul de pe Șoseaua Alexandriei, unde costa 5,92 lei, iar cea mai scumpă era la benzinăria Mol de pe Bulevardul Nicolae Caranfil, unde, la popmpă, prețul afișat al unui litru de benzină era de 6,32 lei.

Prețurile carburanților au fluctuat în ultimele trei luni

În ultimele trei luni, atât benzina, cât și motorina s-au scumpit în mod constant. În ultimele trei luni, cea mai ieftină benzină a fost pe 9 septembrie, când prețul mediu era de 5,94 lei, iar cea mai scumpă a fost pe 26 octombrie, când prețul mediu la pompă era de 6,34 lei, conform datelor peco-online.ro.

La fel și la motorină, la 9 septembrie, aceasta costa aproximativ 5,81 lei, iar la 26 octombrie, nivelul acesteia ajunsese la 6,43 lei.

De la 1 ianuarie vor crește accizele la carburanți și va trebui să plătim mai mult pe un litru de benzină sau de motorină.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...