Dimensiunea jafului în instituțiile publice: prejudicii de 1,7 miliarde de lei și abateri de 53,4 miliarde de lei

Publicat: 24 mart. 2023, 12:12, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Dimensiunea jafului în instituțiile publice: prejudicii de 1,7 miliarde de lei și abateri de 53,4 miliarde de lei

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului Raportul public pe anul 2021 și Raportul de activitate pe anul 2022, după aprobarea acestora de Plenul instituției.

În anul 2022 Curtea de Conturi a verificat 2168 de entități. Majoritatea misiunilor derulate conform programului de activitate s-au axat pe auditul financiar (1512), urmate de auditul de conformitate (442) și de cel al performanței (32). Au fost efectuate 5588 de misiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a recomandărilor (follow-up) și peste 300 de acțiuni de documentare.

Valoarea prejudiciilor constatate de auditorii publici externi a fost de 1,75 miliarde de lei, iar abaterile financiar-contabile au atins nivelul de 53,4 miliarde de lei.

Pentru prejudiciile identificate și consemnate în actele de audit aferente anului financiar 2021 și anilor anteriori, Curtea a formulat 103 sesizări, la propunerea departamentelor și a camerelor de conturi. Din totalul sesizărilor penale, 76 au vizat neîndeplinirea măsurilor dispuse, iar 27 au fost formulate în cazul existenței unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală.

În cel de al doilea an pandemic (2021), cheltuielile de la bugetul de stat au fost de peste 284 de miliarde de lei, mai mult de un sfert din această sumă (26,4%) îndreptându-se către Sănătate și Muncă/Protecție socială. De altfel, cele două domenii au înregistrat, cumulat, 87% din cheltuielile de 5,73 de miliarde de lei efectuate din bugetul de stat pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Sectorul Apărare, ordine publică, siguranță națională și justiție a însumat o cincime din cheltuielile statului în exercițiul financiar 2021 (20%). 

Raportul public pe anul 2021 prezintă principalele rezultate ale misiunilor de audit public extern efectuate pe parcursul anului trecut. Pentru al doilea an consecutiv, raportul conține elemente de structură și abordare sintetizate, care permit ca informațiile referitoare la rezultatele auditului să fie mai ușor accesibile părților interesate, factorilor de decizie și publicului larg. Entitățile verificate din administrația publică centrală au fost tratate în cadrul domeniilor de activitate a căror expunere urmează, în linii mari, configurația stabilită de unitatea de coordonare a strategiilor din cadrul Executivului. Un capitol distinct vizează activitatea derulată de camerele de conturi județene la autoritățile din administrația publică locală.

Iată câteva prejudicii descoperite de Curtea de Conturi:

În bilanțul Trezoreriei Statului încheiat la data de 31 decembrie 2021 au fost raportate unele informații denaturate, ca urmare a menținerii în evidența contabilă a unor debite, respectiv:
Suma de 1.014 mii lei, reprezentând prejudicii cauzate de către salariați ai trezoreriilor teritoriale pentru care recuperarea are caracter incert;
Suma de 14.837 mii lei, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere aferente unor împrumuturi acordate în anul 1992.

La nivelul Ministerului Sănătății, activitatea privind achiziția a două vaccinuri a înregistrat deficiențe, în sensul producerii unor cheltuieli suplimentare generatoare de prejudicii în valoare de 1.941 mii lei, din care:
• suma de 1.631 mii lei reprezintă prejudiciu aferent achiziției de vaccin gripal trivalent;
• suma de 310 mii lei reprezintă prejudiciu aferent achiziției de vaccin tetravalent difteric–tetanic–pertussis acelular, polio inactivat (DTPa-IPV).

Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 13.876 mii lei, reprezentând valoarea a 13.850 mp de imobil compus din teren și construcții restituite și, respectiv, date în compensare Fundației Elias35 de către Academia Română, din domeniul public al statului, contrar prevederilor legale.

Bugetul Agenției Naționale de presă Agerpres a fost prejudiciat cu suma de 621 mii lei, reprezentând drepturi salariale acordate necuvenit unor angajați care au ocupat funcții specifice în domeniul presă, editură și informare documentară, întrucât la stabilirea majorărilor salariale reîncadrarea personalului s-a făcut eronat.

Bugetul TVR a fost prejudiciat cu suma de 90 mii lei, reprezentând drepturi salariale acordate necuvenit.

Bugetul Ministerului Sportului a fost prejudiciat cu suma de 110 mii lei, reprezentând sporuri acordate necuvenit unor salariați care dețin titlului științific de doctor, în condițiile în care aceștia nu își desfășoară activitatea în domeniul pentru care dețin acest titlu

Bugetul Ministerului Energiei a fost prejudiciat cu suma de 123 mii lei, reprezentând contravaloarea chiriei, a serviciilor de mentenanță și întreținere achitate fără contraprestație.

Ca urmare a neachitării la termen a unor obligații contractuale provenite din anul 2016, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 148 mii lei, din care suma de 86 mii lei reprezintă dobândă legală, suma de 17 mii lei reprezintă cheltuieli de executare silită și suma de 45 mii lei reprezintă actualizare debit cu rata inflației.

Bugetul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor ANPC a fost prejudiciat cu suma de 37 mii lei, reprezentând penalități de întârziere și cheltuieli de judecată, plăți care au fost generate de achitarea cu întârziere de către ANPC a unor servicii de consultanță.

Patrimoniul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier a fost prejudiciat cu suma de 3.554 mii lei, reprezentând contravaloarea unor creanțe neîncasate rezultate din Procesele-verbale de constatare a contravenţiilor aplicate de ISCTR, a căror vechime depășește termenul legal de prescripție de trei ani și pentru care entitatea nu a făcut demersuri pentru recuperare și încasare.

Bugetul instituției a fost prejudiciat cu suma de 46 mii lei, reprezentând drepturi salariale acordate inspectorilor de trafic rutier cu încălcarea prevederilor legale.

Bugetul clubului Rapid a fost prejudiciat cu suma de 337 mii lei ca urmare a calculului incorect al părții de cofinanțare suportate de Clubul Sportiv „RAPID” pentru realizarea obiectivului de investiții Consolidarea și modernizarea Stadionului Giulești – Valentin Stănescu. Prin Convenția de finanțare încheiată între Clubul Sportiv Rapid București și Compania Națională de Investiții CNI SA, Clubul Sportiv și-a exprimat acordul pentru cofinanțarea obiectivului de investiții cu diferența (8.528 mii lei fără TVA) dintre valoarea
ofertată de către ofertantul clasat pe primul loc (respectiv suma de 98.318 mii lei fără TVA) și valoarea estimată (respectiv suma de 89.790 mii lei fără TVA).

Prin nerespectarea prevederilor legale privind revocarea din funcție a membrilor Consiliului de Administrație și a directorului general, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a înregistrat un prejudiciu în sumă de 805 mii lei.

Bugetul de stat pentru anul 2021 a fost prejudiciat cu suma de 596 mii lei, reprezentând valoarea despăgubirilor stabilite în sarcina Ministerului Agriculturii de către instanța de judecată competentă, în temeiul unei sentințe civile rămase definitivă.

Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 7.312 mii lei, reprezentând contravaloarea indemnizațiilor lunare achitate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în afara cadrului legal pentru alți profesioniști (persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale) care au întrerupt activitatea sau al căror timp de muncă și/sau venituri au fost reduse.