Dimensiunea muncii la negru. Câți angajați au fost prinși fără forme legale

Publicat: 25 nov. 2023, 23:00, de Florentin Lucaniuc, în SOCIAL , ? cititori
Dimensiunea muncii la negru. Câți angajați au fost prinși fără forme legale

Potrivit Ministerului Muncii, inspectoratele teritoriale au identificat în primele nouă luni din 2023, lucrând „la negru”, 5656 de persoane.

Ministerul Muncii explică, într-un răspuns formulat în urma unei interpelări a deputatului Daniel Gheorghe Rusu, dimensiunea muncii la negru din România. Potrivit documentului, inspectorii de muncă au dat amenzi de peste șase milioane de lei în primele luni din 2023.

„Un studiu efectuat de Comisia Europeană indică faptul că aproape jumătate dintre managerii companiilor consideră riscul de a nu plăti taxele şi impozitele aferente salariilor ca unul „acceptabil”. Din cele peste 1.000 de companii din România care au fost chestionate în cadrul proiectului, 95 la sută au răspuns că sistemul fiscal şi reglementările legislative sunt greoaie, restrictive şi prea costisitoare”, arată deputatul Rusu în interpelarea transmisă Ministerului Muncii.

În același document, deputatul cere să i se comunice, în contextul în care munca „la negru” reprezintă „un risc acceptabil”, care sunt măsurile adoptate de Ministerul Muncii pentru diminuarea muncii nedeclarate, dar și o statistică a dimensiunii fenomenului.

Explicații de la Ministerului Muncii

În răspunsul transmis deputatului, Ministerul Muncii arată că pentru combaterea muncii „la negru” se fac anual controale în domeniile cele mai predispuse fenomenului. Ministerul Muncii arată și care sunt afacerile în care lucrează cei mai mulți angajați fără forme legale: construcții, protecție și pază, service auto, depozite, restaurante, baruri, hoteluri, jocuri de noroc, închirieri de transportoare și trotinete electrice.

Potrivit Ministerului Muncii, inspectoratele teritoriale au identificat în primele nouă luni din 2023, lucrând „la negru”, 5656 de persoane. În urma controalelor au fost aplicate 2.220 de amenzi în valoare totală de aproape 6,3 milioane de lei.

Firmă de pază cu peste 600 de angajați la negru

La începutul lunii noiembrie, Ministerul Muncii anunța că inspectorii de muncă au făcut o descoperire șocantă la o firmă de pază din București: peste 600 de angajați fără forme legale. Potrivit ITM, 6 persoane prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă; pentru 308 persoane societatea a transmis în REVISAL contractele individuale de muncă după data începerii activității; 299 de persoane prestau activitate peste norma de muncă prevăzută în contractul individual de muncă. „Fiecare contravenție a fost sancționată cu amendă de 200.000 lei, conform Legii 53/2003 – Codul Muncii”, a anunțat Ministerul Muncii.