Din cauza nivelului scăzut al Dunării navigația se desfășoară cu dificultate. Armatorii înregistrează pagube uriașe

Publicat: 08 iul. 2025, 21:13, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Din cauza nivelului scăzut al Dunării navigația se desfășoară cu dificultate. Armatorii înregistrează pagube uriașe

Armatorii care efectuează transport de mărfuri pe Dunărea Fluvială înregistrează pagube de sute de mii de euro deoarece nu pot încărca navele și barjele la întreaga capacitate din cauză că pe multe sectoare nu poate fi asigurată adâncimea minimă de navigație recomandată de Comisia Europeană a Dunării, de 2,5 metri.

În anii trecuți, în această perioadă a anului, la sfârșit de iunie și începutul lunii iulie, nu erau probleme cu nivelul apelor Dunării deoarece se producea topirea zăpezilor de pe masivele de mare altitudine din bazinul hidrografic al Dunării și debitul era crescut. Exista chiar riscul unor inundații. În această perioadă a anului s-au produs inundațiile de la Rast, din 2006 și inundațiile din 2010, care amenințau Brăila și Galațiul. În ultimii ani, încălzirea globală a adus schimbări și în evoluția debitelor Dunării.

Din cauza volumului redus al precipitațiilor din ultima perioadă, debitul apelor Dunării era marți dimineață de 2.050 de metri cubi pe secundă, cu mult sub media acestei perioade, de 5.350 de metri cubi pe secundă. În perioada 1 – 8 iulie, debitul fluviului a scăzut cu 200 de metri cubi pe secundă.

Cei mai afectați de această situație sunt armatorii care efectuează transport de mărfuri din cauză că, nefiind asigurată pe întreg sectorul Dunării Fluviale adâncimea minimă de navigație, nu pot încărca motonavele și barjele la întreaga capacitate. Există pe sectorul românesc aproximativ 30 de „praguri” ale albiei Dunării la care adâncimea este mult mai mică și dacă barjele ar fi încărcate la întreaga capacitate există riscul ca acestea să fie puse „pe uscat”.

În condițiile în care nu pot încărca barjele decât la 30 – 40% din capacitate, pagubele suportate de armatori sunt de ordinul sutelor de mii de euro, dar dacă debitul și cotele apelor Dunării vor fi în continuare în scădere se va ajunge la pagube de milioane de euro. 

AFDJ Galați efectuează dragaje pentru asigurarea adâncimii minime de navigație

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați efectuează sistematic dragaje ale albiei Dunării pentru scoaterea aluviunilor depuse, astfel încât să fie asigurată adâncimea minimă de navigație de 2,5 metri, recomandată de Comisia Europeană a Dunării.

Potrivit Avizului către navigatori nr 83/08.07.2025, în aceste zile se lucrează cu draga „Rapide Dredger 3” pe sectorul dintre km 621 și km 623, în zona Corabia, după ce zilele trecute au fost scoase aluviunile de pe sectorul dintre km 626 și km 628.

Navigația se efectuează cu unele restricții și în zonele în care se efectuează dragaje pentru că pe aceste sectoare sunt interzise trecerea simultană și depășirea navelor navelor dar și producerea valurilor și în aceste zone convoaiele de barje trebuie să navige cu viteză redusă

Prognoza Institutului de Hidrologie indică un regim staționar în perioada 8 – 15 iulie

Potrivit prognozei pentru perioada 8 – 15 iulie realizată de specialiștii  Institutului Național de Hidrologie și Gospodăeirea Apelor (INHGA) în următoarea săptămână pe Dunăre va fi un regim staționar, fără scăderi sau creșteri semnificative ale debitului.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere ușoară în prima zi a intervalului de prognoză până la valoarea de 2000 mc/s, staționar în jurul valorii de 2000 mc/s în următoarele patru zile, apoi în creștere până sfârșitul intervalului, până la valoarea de 2400 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului de prognoză relativ staționare pe sectorul Gruia – Bechet și în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea, iar în a doua parte a intervalului în creștere pe sectorul Gruia – Brăila și staționare pe sectorul Galați – Tulcea”, se spune în prognoza INHGA.

Și pe sectoarele din amonte, din Serbia, Croația, Slovacia, Austria și Germania este o tendință de menținere a debitului și cotelor apelor Dunării la nivelurile actuale.

Potrivit serviciului hidrologic din Ungaria, pe sectorul maghiar al Dunării sunt înregistrate unele scăderi, la Budapesta nivelul apelor Dunării fiind în scădere cu 10 cm în 24 de ore.