Din ce în ce mai mulți oameni singuri se îndrăgostesc de Chatbot

De când a fost inventată, Inteligenței Artificiale (A.I) i s-au găsit cele mai diverse întrebuințări. Chatbot-ul scrie cărți, poartă conversații, interpretează muzică și din ce în ce mai des e implicat în relații romantice. Unii psihologi spun că e bine, alții că e rău.

De la momentul în care A.I. a început să imite personalitatea și emoțiile umane, nu a mai durat mult până au apărut relațiile romantice om-chatbot. Unii împătimiți ai tehnologiei au ajuns să se îndrăgostească de chatbots și îi consideră perfecți pentru o relație, fiindcă par capabili să ofere companie, afecțiune și sprijin mai ceva decât omul. Un exemplu în acest sens este Replika, o aplicație care permite utilizatorului să creeze un avatar după pofta inimii sale. Avatarul poartă conversații, ține de urât singuraticilor, e empatic și, contra unei sume, poate oferi și servicii sexuale. Nici versiunea ChatGPT nu este cu mult mai prejos. Versatil și expert în conversații, ChatGPT se adaptează stilului de abordare al utilizatorilor și tonului acestora. Din acest motiv, numeroși oameni ajung să se îndrăgostească de ChatGPT.

În rândul psihologilor părerile sunt împărțite asupra acestui tip de comportament uman. Unii psihologi cred că A.I. poate ajuta la combaterea singurătății, anxietății și depresiei provocate de singurătate și absența unui partener de viață. Alții consideră că A.I. poate crea dependență emoțională și poate manipula sentimentele utilizatorilor. Oameni riscă să ajungă, astfel, să trăiască într-un univers paralel, care nu are nimic de-a face cu realitatea, își pot neglija relațiile cu partenerii de viață și se pot izola și îndepărta de semenii lor, în ansamblu, ceea ce nu este în beneficiul sănătății lor mintale. Aflată încă în primii săi ani de ”viață”, A.I. ridică deja multe probleme sociale și etice, iar avansarea tehnologică va face și mai dificlă stabilirea limitei dintre bine și rău privind utilizarea chatbot la scară largă.

1 COMENTARIU

  1. În primul rând, este evident că A.I. a avansat semnificativ în imitarea personalității și emoțiilor umane, ceea ce a condus la dezvoltarea relațiilor romantice cu chatbot-uri pentru unii utilizatori. Acest aspect aduce cu sine o serie de întrebări și preocupări în ceea ce privește limitele și consecințele acestei interacțiuni.

    Pe de o parte, există argumente că A.I. poate aduce beneficii, cum ar fi combaterea singurătății și a problemelor de sănătate mentală precum anxietatea și depresia, oferind un sentiment de companie și sprijin emoțional. Cu toate acestea, pe de altă parte, există preocupări legate de dependența emoțională și izolarea socială pe care o poate genera relația cu chatbot-urile. Există riscul ca oamenii să se retragă din relațiile umane reale și să trăiască într-un univers virtual, care poate afecta negativ sănătatea lor mintală și relațiile interumane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Faliment total pentru fermieri: Depozitele sunt pline de grâu adus din...

Situație dezastruoasă pentru fermierii români, concurați puternic de grâul adus din Ucraina. La acest moment, depozitele sunt pline de grâu ucrainean cumpărat cu 40...