Director OMS: Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în 2022, dar Covid-19 nu va dispărea

Publicat: 30 dec. 2021, 13:01, de Mădălina Bălăceanu, în ESENȚIAL
Director OMS: Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în 2022, dar Covid-19 nu va dispărea

Faza acută a pandemiei de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor, dar coronavirusul nu va dispărea complet, a afirmat miercuri Mike Ryan, director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătății.

Mike Ryan, medic epidemiolog irlandez, a mai notat că este încă prea devreme să se tragă concluzii cu privire la severitatea variantei Omicron a noului coronavirus atât timp cât aceasta nu se răspândeşte la scară mai largă în rândul vârstnicilor, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Pe de altă parte, OMS avertizează că riscul prezentat de Omicron rămâne “foarte ridicat”.

“Dovezi de încredere arată că varianta Omicron are un avantaj de creştere faţă de varianta Delta, cu o rată de dublare la două-trei zile”, a adăugat OMS, menţionând că “o creştere rapidă a incidenţei cazurilor este observată într-un număr de ţări”.

Circulaţia simultană a variantelor Delta şi Omicron ale noului coronavirus produc un “tsunami de cazuri”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.

“Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese”, a declarat şeful OMS. “Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a mai spus el.

Directorul OMS a repetat apelul pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor astfel încât acestea să ajungă şi în ţările sărace, avertizând că accentul pus pe vaccinarea cu doze booster din ţările bogate poate lăsa naţiunile sărace fără vaccinuri.

Conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, OMS susţine necesitatea ca fiecare ţară să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022, ceea ce ar contribui la stoparea fazei acute a pandemiei.

Ajunul Anului Nou va marca împlinirea a 2 ani de când China a alertat OMS cu privire la 27 de cazuri de “pneumonie virală” de origine necunoscută în oraşul Wuhan.

Peste 281 de milioane de persoane din întreaga lume au fost raportate de atunci ca infectate, iar peste 5 milioane au murit, conform unui bilanţ Reuters.