Directorul Cezar Răduță, trimis în judecată de DNA pentru mită, a fost promovat la conducerea Romsilva pentru „performanțele profesionale individuale”

Publicat: 23 nov. 2021, 09:52, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Directorul Cezar Răduță, trimis în judecată de DNA pentru mită, a fost promovat la conducerea Romsilva pentru „performanțele profesionale individuale”
Cezar Raduta

Trimiterea ieri în judecată de către DNA a directorului general adjunct de la Romsilva, Cezar Mihail Răduţă, pentru luare de mită și abuz în serviciu a scos în evidență caracatița uriașă a intereselor ilegale de la această regie girate acum de către actualul ministru UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

Tăcerea suspectă a ministrul Barna Tanczos

PUTEREA a solicitat pe data de 2 iulie 2021 ministrului Barna Tanczos să precizeze care sunt prevederile legale și motivele pentru care controversatul director al Direcției Silvice Ilfov, Cezar Mihail Răduță, a fost numit ca director general adjunct al Romsilva, și un alt ”dalmațian” silvic Constantin Bicu a fost pus pe postul deținut de Răduță.

Dar, în stilul caracteristic de sictir la adresa presei, ministrul UDMR al Mediului n-a catadicsit să dea un răspuns și a mușamalizat solicitarea noastră prin pasarea răspunderii către cei din conducerea Romsilva. De fapt, Barna Tanczos fusese prezent la ultima ședință a Consiliului de Administrație al Romsilva din mai 2021 unde s-a discutat și despre numirile celor doi.

De ce nu a răspuns ministrul Mediului de aceste numiri controversate? Simplu. Pentru suntem la putere și facem ce vrem! Așa se și explică poate de ce Barna Tanczos a mușamalizat scandalul nimirilor ilegale din silvicultură regizate de fostul secretar de stat, Gelu Puiu, omul lui Gheorghe Flutur, iar acum a trecut pe ”mute” când a fost vorba de Cezar Răduță, mai ales că știa că acesta, de anul viitor, o să fie directorul general al RNP. Așadar, ”Contează pe viitor!”

Conducerea Romsilva, despre Răduță numai de bine…

Numai că, ulterior refuzului lui Barna Tanczos de a preciza ce-l recomandă pe Răduță pentru postul de director general adjunct al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva,fostul director general al regiei Ionuț Codruț Bîlea a dat un răspuns pentru PUTEREA  incredibil și care lasă loc la o mulțime de controverse. 

Domnului Cezar Mihail Răduță, director Direcția Silvică Ilfov, i-au fost delegate atribuțiile și competențele de director general adjunct în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva de către directorul general. Numirea acestuia a fost făcută în conformitate cu prevederile HG209/2009, Contractul Colectiv de Muncă al regiei, în vigoare, și OUG nr.59/2000 Statutul personalului silvic, cu modificările și completările ulterioare și are la bază performanțele profesionale individuale, aptitudinile personale, organizatorice și capacitățile manageriale ale domnului Cezar Mihai Răduță“, se precizează în răspunsul către PUTEREA.

Practic, conducerea Romsilva, adică, în special Teodor Țigan, nu precizează nimic despre faptul că Cezar Răduță este prietenul său și totodată omul de casă al controversatului afacerist implicat în scandalul Institutului Pasteur, Sorin Paul Stănescu, nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea. 

Răduță trimis în judecată de DNA pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu

Dar, ieri, ce să vezi? Vine DNA și ne spune că dispus ”trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cezar Mihail Răduţă, la data faptelor director al Direcţiei Silvice Ilfov, în prezent director general adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA SA, pentru luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi a lui Alexandru Constantin, la data faptelor şi în prezent paznic de vânătoare în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Oupss! Ce mai spune acum Teodor Țigan sau Barna Tanczos, dar mai ales Codruț Bîlea, despre promovarea lui Cezar Răduță pe baza ”performanțelor profesionale individuale, aptitudinile personale, organizatorice și capacitățile manageriale”?

DNA: ”Inculpatul Cezar Mihail Răduţă ar fi primit de la inculpatul Constantin Alexandru un teren în suprafaţă de 1.168,91 mp, situat în intravilanul comunei Corbeanca”

Trebuie precizat că în faţa judecătorilor va ajunge şi Emil Radu, la data faptelor inginer în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov – Compartimentul resurse umane şi secretar al Comisiei de verificare a condiţiilor de participare şi a competenţei profesionale a candidaţilor înscrişi la concurs, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, procurorii anticorupţie au notat în rechizitoriu că Cezar Mihail Răduţă şi Emil Radu, în calităţile menţionate, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu prevăzute de legislaţia primară, ar fi permis, în cursul anului 2016, angajarea inculpatului Constantin Alexandru pe un post de paznic de vânătoare, deşi acesta nu întrunea condiţia privind pregătirea profesională prevăzută de lege pentru personalul silvic cu pregătire de bază, respectiv absolvirea unei şcoli profesionale silvice.

Prin acest demers, spun anchetatorii, a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA privind angajarea, în Corpul silvic, doar a persoanelor cu pregătire de specialitate silvică, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru inculpatul Constantin Alexandru, constând în salariul lunar pe care acesta l-a încasat în calitate de paznic de vânătoare.

„Ulterior, pentru „favoarea” făcută, inculpatul Cezar Mihail Răduţă ar fi primit de la inculpatul Constantin Alexandru un teren în suprafaţă de 1.168,91 mp, situat în intravilanul comunei Corbeanca, judeţul Ilfov. ‘Tranzacţia’ ar fi îmbrăcat forma unui contract de schimb, inculpatul Cezar Mihail Răduţă oferind pentru terenul respectiv un autoturism foarte vechi a cărui valoare era de cel mult 5.000 euro (mai puţin de jumătate din suma cu care inculpatul Constantin Alexandru achiziţionase terenul în urmă cu 10 ani)„, arată procurorii.

Până la data rechizitoriului, ROMSILVA SA nu a precizat dacă se constituie parte civilă în cauză, menţionează DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.