Discuții cu experţii Comisiei Europene pe tema desființării Secției Speciale

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a purtat discuții cu experţii Comisiei Europene pe tema desfiinţării Secţiei Speciale. Oficialii au mai vorbit și despre procesul de modificare a legilor justiţiei şi noua Strategie Naţională Anticorupţie.

„Apreciem cooperarea cu instituţiile din România în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept şi contăm pe sprijinul dumneavoastră în consolidarea acestuia, la nivelul Uniunii Europene. În funcţie de progresele înregistrate în perioada următoare, există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea în context MCV să se finalizeze”, au declarat reprezentanţii Comisiei Europene, citaţi în comunicat.

Ministrul Justiţiei a precizat că proiectele celor trei legi ale justiţiei urmează să fie definitivate şi transmise Comisiei de la Veneţia, pentru aviz. Acestea vor fi adoptate de către Guvern până la finalul lunii aprilie, aşa cum este prevăzut în Memorandumul cu tema “Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) – legislaţia în domeniul justiţiei”.

„Pentru noi, este foarte important procesul de consultare privind legile justiţiei. Am primit propuneri din partea magistraţilor, care vor fi incluse în proiectele actelor normative. De asemenea, vom solicita şi avizul Comisiei de la Veneţia şi al GRECO. În acelaşi timp, ne aşteptăm şi la o dezbatere amplă în Parlament, iar avizele forurilor europene vor avea rolul de a valida întregul concept al celor trei legi”,  a declarat ministrul Justiţiei.

Ministerul Justiţiei a precizat că noua Strategie Anticorupţie va fi adoptată în toamna acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...