Dispar 164 locuri de muncă din industria de apărare de stat

Publicat: 16 feb. 2024, 07:38, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Dispar 164 locuri de muncă din industria de apărare de stat

Cabinetul Ciolacu adoptă în ședința de azi un act normativ prin care stabilește numărul mediu maxim de personal pe anul 2024, pentru operatorii economici din industria naţională de apărare. Comparativ cu anul trecut, se observă o reducere a numărului de locuri de muncă.

Din industria de apărare care se află în proprietatea statului român vor dispărea în acest an cel puțin 164 locuri de muncă, conform unui proiect de act normativ care va fi discutat și avizat în ședința de azi a Cabinetului Ciolacu. Conform acestui document, numărul mediu maxim de personal este de 1.436 salariați. În HG aferent pentru anul 2023 era prevăzut un număr maxim de 1.600 de salariați. Sumele pentru asigurarea plății drepturilor salariale precum și cele necesare pentru achitarea contribuțiilor datorate de angajator sunt prevăzute în bugetul de stat pe anul 2024, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în cuantum de 100.000 mii lei. E aceeași sumă de anul trecut, dar care se împarte la un număr mai mic de personal.

După cum se observă, de la Romarm dispar 215 locuri de muncă, dar la Romaero, companie intrată în insolvență apar 50 de posturi noi.

Prin proiectul de act normativ se asigură protecția personalului și implicit a operatorilor economici, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte a operatorilor economici cu capital majoritar și/sau integral de stat din industria națională de apărare, se spune în nota de fundamentare a actului normativ. Operatorii economici beneficiari ai sumelor alocate de la bugetul de stat sunt Compania Națională ROMARM SA- exclusiv pentru filialele sale pentru un număr mediu maxim de 1.085 salariați, Societatea ROMAERO SA pentru un număr mediu maxim de 200 salariați, Societatea AVIOANE CRAIOVA S.A. pentru un număr mediu maxim de 60 salariați, Societatea IOR S.A. pentru un număr mediu maxim de 75 salariați, Societatea ȘANTIERUL NAVAL MANGALIA S.A. pentru un număr mediu maxim de 8 salariați și Societatea UZINA MECANICĂ ORĂȘTIE S.A. pentru un număr mediu maxim de 8 salariați. Proiectul de act normativ oferă operatorilor economici posibilitatea păstrării personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, menținerii în stare de funcțiune a capacităților de producție specializate, realizării programelor strategice de înzestrare ale armatei aprobate prin Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării și satisfacerii necesarului de produse și servicii la mobilizare sau război.

La stabilirea numărului mediu maxim de personal de 1.436 salariați s-a avut în vedere câștigul salarial mediu brut prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, respectiv 7.567 lei. Pe data de 27.12.2023 la cererea debitorului Romaero S.A. s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenței în baza Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, fiind înregistrat dosarul nr. 39261/3/2023 pe rolul Tribunalului București cu termen de judecată pe data de 26.01.2024 când instanța de judecată se va pronunța asupra cererii.

Pentru anul 2024, fondurile prevăzute pentru finanțarea numărului mediu maxim de personal de 1.436 salariați, sunt în cuantum de 100.000 mii lei și sunt prevăzute în bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, la capitolul 82.01 „Industria extractivă, prelucrătoare și construcții”, titlul 55 „Alte transferuri”, alineatul 55.01.01 „Restructurarea industriei de apărare”. Această sumă este necesară pentru plata drepturilor salariale și a contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajator.

Descrierea actuală

Conform art. 24 din Legea nr. 232/2016, salariații încadrați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici cu capital majoritar și/sau integral de stat din industria națională de apărare, în perioada în care nu desfășoară activități din lipsă de comenzi sau contracte, aceștia efectuează activități de întreținere, conservare, reparații și pază a capacităților de producție, activități administrative și alte activități specifice și beneficiază de sume acordate de la bugetul de stat, în vederea acoperirii drepturilor salariale și a contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajator.

Activitățile ce pot fi desfășurate de personalul încadrat la operatorii economici cu capital integral și/sau majoritar de stat din industria națională de apărare, autorizați și înscriși în registru în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016, sunt: a) activități de întreținere, revizii, reparații curente și capitale aferente clădirilor, construcțiilor speciale și mijloacelor fixe indisolubil legate de producția ori comerțul cu armament, muniție și material de război; b) activități de conservare a capacităților de producție pentru apărare, care includ activități necesare pentru protecția temporară împotriva coroziunii, îmbătrânirii, degradării fizice și chimice a capacităților de producție sau a unor active ale acestora, în scopul menținerii parametrilor tehnico-funcționali reglementați de instrucțiunile și normativele tehnice și tehnologice, pe un anumit interval de timp, determinat de lipsa de comenzi sau de imposibilitatea executării altor activități productive și care sunt indisolubil legate de producția ori comerțul cu armament, muniție și material de război; c) activități de pază efectuate în baza planurilor de pază ale operatorilor economici aprobate conform legii pentru activele care sunt indisolubil legate de producția ori comerțul cu armament, muniție și material de război; d) activități de evidență, inventariere, gestionare documentații tehnice; activități de evidență și gestionare a forței de muncă aferentă capacităților de producție, activități de gestionare active corporale și active circulante aferente capacităților producției de apărare, activități de întreținere curentă a spațiilor aferente capacităților producției de apărare și care sunt în legătură cu activitățile prevăzute la lit. a) și b), activități indisolubil legate de producția ori comerțul cu armament, muniție și material de război; Ținând cont de importanța strategică a industriei naționale de apărare și de asigurarea necesarului FSNA la mobilizare, indiferent de nivelul comenzilor militare, pentru menținerea în funcțiune a unor operatori economici este necesară susținerea bugetară pe perioada în care aceștia nu desfășoară activitate, din lipsă de comenzi sau contracte. Conform prevederilor art. 346 alin (1) lit. b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene „orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război; aceste măsuri nu trebuie să modifice condițiile de concurență pe piața internă în ceea ce privește produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare”, în situațiile mai sus menționate, măsurile de sprijin din partea statului se pot acorda fără a fi incidente ajutorului de stat.

Sumele pentru asigurarea plății drepturilor salariale precum și cele necesare pentru achitarea contribuțiilor datorate de angajator sunt prevăzute în bugetul de stat pe anul 2024, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în cuantum de 100.000 mii lei pentru un număr mediu maxim de personal de 1.436 salariați.