Dispar culturile fermierilor! Inteligența artificială dă erori grave la APIA

Situație incredibilă la APIA, din cauza erorilor la controlul prin teledetecție: fermierii s-au trezit că inteligența artificială nu le recunoaște culturile. Grâul devine soia, orzoaica porumb și tot așa, iar agricultorii riscă să se trezească cu tot felul de probleme pe cap.

Problemele erau cunoscute, după câte se pare de ceva vreme de conducerea agenției, dar nu s-a făcut nimic pentru remedierea lor.

Mai grav, este faptul că agricultorii au fost sfătuiți de funcționarii agenției să-și schimbe cererea unică de plată, ceea ce ar putea duce la pierderea subvenției.

Schimbarea Declarației APIA prin corectarea greșită a M3 (Formularul M3 – retragerea parțială a declarației de suprafață 2023), dacă eroarea nu este reală și fermierul nu a greșit declarând o cultură care nu există pe teren, este fraudă și este în deserviciul fermierilor, atrage atenția Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

Liga susține că i-au fost raportate situații, când în urma controalelor satelitare, fermierii au fost chemați la centrele APIA pentru modificarea Cererii Unice, fiind sfătuiți fie să modifice, fie să meargă in instanță.

Deși poate părea o soluție, modificare cererii unice și declararea în fals este în defavoarea fermierilor, arată LAPAR. Ce riscă agricultorii:

– probleme cu decontarea asigurărilor de cultură pe submăsura 17.1;

– probleme fiscale, generate de înregistrarea în contabilitate a unor inputuri pentru alte culturi;

– corecția cererii va rămâne in sistem și pe viitor poate va exista o listă neagră cu cei care au vrut sa “fraudeze”;

Ascunderea situațiilor din teren, NU este soluția, mai arată LAPAR, care le cere fermierilor să semnalizeze astfel de situații către asociațiile de fermieri din care fac parte, pentru a putea caută rezolvare împreuna cu APIA central.

1 COMENTARIU

  1. Ce cred eu este ca se lasă portițe de manevră pentru a putea anula subvențiile. In modul acesta oamenii vor renunta să depună cerere de subvenție, si mai grav vor renunta sa mai cultive terenurile si sa creasca animale. Atunci se va simti din plin lipsa alimentelor si se va importa produse la prețuri foarte mari. Oare asta se urmărește?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole