Dispar pescarii din Delta Dunării. Lipovenii pleacă la muncă în străinătate și sunt înlocuiți de turci sau de bulgari

Tot mai mulţi pescari din Dobrogea preferă să renunţe la activitatea lor tradiţională şi să plece în străinătate, aşa încât o asociaţie din satul constănţean Sinoe angajează pescari din Bulgaria şi Turcia, situaţia fiind cauzată atât de veniturile mici obţinute din activitatea de pescuit, dar şi de lipsa continuităţii acestei activităţi.

Valeri Zuda, în vârstă de 57 de ani, este unul dintre puţinii pescari norocoşi din satul tulcean Jurilovca, pentru că trăieşte din pensia pe care o are după zeci de ani de activitate pe platforme marine petroliere.

„Nu ai cum să supravieţuieşti ca pescar comercial, mai ales în perioada asta. Te duci pe lac o dată pe săptămână şi prinzi 20-30 de kilograme. Peştele are valoare foarte mică şi nu-ţi ajung banii. Doar să iei peştele să-l prepari acasă şi să nu mori de foame, dar banii din pescuit nu-ţi ajung să plăteşti facturile”, a declarat pescarul din Jurilovca, citat de Agerpres.

N-a mai rămas nici măcar un sfert din pescarii de altă dată

El a mai spus că în Jurilovca numărul pescarilor a ajuns la 15% din cel de acum câteva zeci de ani, după ce oamenii au plecat să muncească în străinătate.

„Pescarii au plecat pentru că nu se poate trăi. Fiecare trăieşte în altă ţară, Scoţia, Irlanda, şi aşa se pierd tradiţiile şi absolut tot. Pescarii vor dispărea. Dacă nu se vor lua măsuri, şi ultimii care au rămas or să plece în alte domenii şi nu se va mai auzi de cherhana”, a menţionat Valeri Zuda.

Nici Marea Neagră nu mai are pescari români prea mulți

Într-un sat constănţean din apropiere, Sinoe, asociaţia Grindul Lupilor are doar 30 din cei aproape 200 de pescari de acum zece ani, iar preşedintele asociaţiei, Eugen Drăgoi, a declarat că situaţia este cauzată de faptul că Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a decis să nu mai emită autorizaţii pentru societăţi comerciale, aşa încât activitatea trebuie întreruptă în fiecare an.

„Nemaiputând să obţinem aceste autorizaţii, nu mai putem folosi angajaţii din decembrie până în aprilie-mai, atunci când începe pescuitul la mare. Aşa am trecut la disponibilizări. Pe unii pescari i-am ţinut cât am putut şi le-am mai dat de treabă cât s-a mai găsit. Pescarii disponibilizaţi au plecat în alte ţări unde au găsit de lucru”, a declarat preşedintele asociaţiei Grindul Lupilor.

Eugen Drăgoi a mai spus că în lipsa lucrătorilor români, pe cele şapte nave pe care le deţine angajează pescari din Bulgaria şi Turcia.

„Avem trei bulgari care sunt pentru a-i specializa pe pescarii români, pentru că pescarii noştri au plecat în zone în care primesc mai mulţi bani. (…) Acum, bulgarii şi turcii desfăşoară activităţi de pescuit marin în România, pentru că pescarilor noştri nu le putem asigura o continuitate în activitate. Aşa, din an în an scade numărul pescarilor români şi creşte cel al pescarilor străini”, a mai spus preşedintele Drăgoi. Potrivit acestuia, România are în momentul de faţă 27 de nave de pescuit în Marea Neagră.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole