DNA a descins la Clubul Sportiv Rapid București EXCLUSIV

Publicat: 22 nov. 2022, 11:30, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
DNA a descins la Clubul Sportiv Rapid București EXCLUSIV
Valy Caciureac

Procurorii DNA au descins de câteva zile la Clubul Sportiv Rapid București, finanțat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, fapt pentru care, în prezent, la clubul feroviar este o agitație și o tensiunea fără precedent.

Controale după controale la Rapid București

În data de 8 noiembrie 2022, procurorii DNA au descins la Clubul Sportiv Rapid București solicitând o mulțime de documente privind finanțarea clubului feroviar de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Descinderea acestora a avut loc după mai multe verificări ale Curții de Conturi a României și ale Corpului de Control al primului ministru.

PUTEREA a semnalat încă de la începutul acestui an că lucrurile nu sunt ok și că auditorii Curții de Conturi a României vor scana activitatea acestui club finanțat anul trecut de Ministerul Transporturilor cu circa 4.000.000 de euro și anul acesta cu vreo 12.000.000 de euro.

Deocamdată rezultatele acestor controlae nu au fost făcute publice, dar, în schimb, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis către PUTEREA măsurile dispuse în urma verificărilor efectuate în acest an la C.S. Rapid București de către Curtea de Conturi a României.

Însă trebuie precizat că verificările au vizat perioada când la conducerea CSA Rapid București se afla fosta atletă Valy Ionescu Caciureac.

Principalele constatări și măsuri ale Curții de Conturi a României la Rapid București

Ministrul Sorin Grindeanu ne-a comunicat că măsurile dispuse în urma verificărilor efectuate în acest an la C.S. Rapid București de către Curtea de Conturi a României sunt următoarele:

1.Organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

2.Amendarea procedurilor operaţionale contabile cu prevederi referitoare la înregistrarea cheltuielilor în evidenţa contabilă pe baza principiului contabilităţii de angajamente, precum şi raportarea acestora în contul de execuţie bugetară, conform prevederilor legale în vigoare.

3. 3.1. Înregistrarea corespunzătoare în evidenţa contabilă a valorii bunurilor imobile proprietate privată a statului (clădire stadion şi bazin înot) şi reflectarea acestora în situaţiile financiare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

3.2. Actualizarea Inventarului centralizat al bunurilor imobile proprietate privată a statului şi a drepturilor reale supuse inventarierii, cu valoarea bunurilor reprezentând clădire stadion şi bazin înot, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

4.Elaborarea şi aprobarea unor proceduri scrise şi formalizate privind urmărirea şi evidenţa creanţelor, precum şi constituirea ajustărilor pentru deprecierea creanţelor – clienţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

5. 5.1  Supunerea CFPP şi verificarea tuturor proiectelor de operaţiuni care fac obiectul controlului financiar preventiv, conform prevederilor legale în vigoare;

5.2  Particularizarea şi dezvoltarea, atât a cadrului specific al operaţiunilor, cât şi a listelor de verificare detaliate pe obiectivele specifice verificării, pentru fiecare operaţiune cuprinsă în cadrul general, în conformitate cu prevederile legale;

5.3  Evaluarea persoanei care exercită activitatea de control financiar preventiv, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

5.4  Actualizarea şi completarea procedurii referitoare la activitatea de CFPP cu prevederi referitoare la conţinutul controlului financiar preventiv, procedura de control, precum şi la atribuţiile şi responsabilităţile persoanelor implicate în identificarea şi supunerea CFPP a tuturor proiectelor de operaţiuni care fac obiectul controlului financiar preventiv, conform prevederilor legale în vigoare. (pentru înlăturarea abaterilor prezentate la pct. 5 din Decizie).

6.Analiza formalizată de către conducerea Clubului RAPID a cauzelor pentru care nu au fost respectate prevederile legale în domeniul auditului public intern şi luarea măsurilor pentru planificarea şi realizarea misiunilor aferente obiectivelor auditabile cel puţin odată la 3 ani.

7. Efectuarea inventarierii patrimoniului Clubului RAPID în anul 2022, cu remedierea tuturor deficienţelor constatate şi consemnate în Procesul verbal de constatare, anexă la Raportul de audit financiar nr. 1376/20.05.2022.

8. Înregistrarea în „Registrul bazelor sportive” a bazei materiale sportive aflată în administrarea Clubului Rapid, precum şi înscrierea acesteia în cartea funciară, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 9.Analiza formalizată de către conducerea Clubului RAPID a cauzelor care au determinat abaterile constatate şi luarea măsurilor care se impun pentru efectuarea operaţiunilor în numerar prin casieria proprie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

10. Analiza formalizată de către conducerea Clubului RAPID a cauzelor care au determinat abaterile constatate şi luarea măsurilor care se impun pentru realizarea achiziţiilor publice şi atribuirea contractelor de produse, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

11. Stabilirea întinderii prejudiciului determinat de neexecutarea lucrărilor de amenajare a pistei de atletism din incinta stadionului Giuleşti „Valentin Stănescu”, precum şi a zonei de protecţie a acestei piste, şi recuperarea prejudiciului în condiţiile legii, inclusiv a sumelor stabilite prin Procesul verbal de constatare nr. 1376/20.05.2022, anexă la Raportul de audit financiar nr. 1376/20.05.2022.

12. Stabilirea întinderii prejudiciului determinat de neexecutarea lucrărilor de amenajare a pistei de atletism din incinta stadionului Giuleşti „Valentin Stănescu”, precum şi a zonei de protecţie a acestei piste, şi recuperarea prejudiciului în condiţiile legii, inclusiv a sumelor stabilite prin Procesul verbal de constatare nr. 1376/20.05.2022, anexă la Raportul de audit financiar nr. 1376/20.05.2022.

13. 13.1. Analiza formalizată de către conducerea Clubului RAPID a cauzelor care au determinat abaterile constatate şi luarea măsurilor care se impun pentru realizarea achiziţiilor directe şi atribuirea contractelor de servicii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

13.2. Întreprinderea demersurilor necesare în vederea organizării concursului pentru ocuparea postului de consilier juridic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

13.3. Amendarea procedurilor operaţionale privind excepţiile de la procedură referitoare la achiziţiile de servicii cu respectarea celor trei faze ale unui proces de achiziţie publică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Are cuvântul DNA

Potrivit informațiilor noastre, majoritatea acestor constatări ale Curții de Conturi a României sunt extrem de grave, fapt pentru care raportul de control al Curții de Conturi a României a fost transmis către mai multe instituții de forță ale statului român, printre care și DNA.

Trebuie precizat că în perioada controalelor, președinta CS Rapid București, Valy Ionescu Caciureac s-a pensionat și, ulterior, a ajuns consiliera unui ministru din cabinetul Ciucă.