DNA Galați a reușit în 2022 recordul național la achitări: 100%!

În Raportul anual de activitate al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru anul 2022, prezentat de procurorul șef Crin Bologa, sunt menționate creșteri înregistrate la majoritatea indicatorilor, dar din statistici rezultă și decalaje între bilanțurile unor structuri teritoriale ale parchetului anticorupție, în special în privința numărului inculpaților achitați.

La DNA Galați, record de achitări: 100%
În sinteza Raportului DNA este menționată „scăderea procentului de achitări la 11% dacă nu luăm în considerare achitările dispuse ca urmare a deciziilor Curții Constituționale cu efect de dezincriminare și a celor determinate de lipsa de pericol social concret”. Însă la o raportare a inculpaților achitați definitiv în 2022 la totalul inculpaților trimiși în judecată tot în 2022, constatăm o creștere a achitărilor de la 20,95% în 2021 la 23,74%, în 2022.

În tabelul „date statistice comparative pe anul 2021 – 2022” se constată că la capitolul „achitărilor” sunt mari decalaje între direcțiile teritoriale ale DNA.

Spre exemplu, DNA Iași și DNA Constanța au înregistrat 2,63% achitări, în ambele cazuri fiind trimiși în judecată 38 de inculpați, dintre care numai unul a fost achitat. La DNA Craiova a fost înregistrat un procent de „0%” achitări, cu 38 de inculpați trimiși în judecată, nefiind achitat niciunul.

Recordul achitărilor a fost înregistrat la DNA Galați, cu procentul de 100%, în condițiile în care au fost trimiși în judecată 21 de inculpați (11 cu rechizitoriu și 11 cu acord de recunoaștere a vinovăției) și au fost tot achitați 21 de inculpați, chiar dacă unii dintre aceștia din urmă au fost trimiși în instanță în anii precedenți.

Structura teritorială de la Galați este talonată de DNA Brașov, situată pe locul secund cu o rată de achitare 76,92%, respectiv cu 52 de inculpați trimiși în judecata și 40 de inculpați achitați definitiv.

În 2022, au fost trimiși în judecată 11 demnitari

La capitolul realizărilor, sunt contabilizate cele 404 de dosare trimise în judecată în 2022, acesta fiind un record absolut de la înființarea DNA, cu un număr de 779 inculpați trimiși în judecată. Din aceștia, un număr de 252 de inculpați au ocupat funcții de conducere sau demnități publice.

Au fost trimiși în judecată 11 demnitari, printre care doi miniștri, patru parlamentari, un prefect și un secretar de stat.

Instanțele de judecată au pronunțat 287 hotărâri penale de condamnare față de un număr de 439 inculpați trimiși în judecată de DNA.

Au fost instituite măsuri asiguratorii pentru bunuri în valoare de 461 milioane euro

În cursul urmăririi penale, procurorii au dispus în anul 2022 măsuri asigurătorii în sumă de peste 461 milioane de euro, triplu față de 131 milioane euro în anul 2021.

Cuantumul prejudiciilor estimate în toate dosarele în lucru la DNA până în decembrie 2022 erau de peste 4,2 miliarde de euro, tot triplu în raport cu prejudiciile de peste 1,6 miliarde de euro estimate în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...