Doar 5% dintre companiile românești sunt asigurate împotriva incidentelor de securitate cibernetică

Publicat: 02 oct. 2020, 09:21, de Aurel Drăgan, în TEHNOLOGIE
Doar 5% dintre companiile românești sunt asigurate împotriva incidentelor de securitate cibernetică

Doar 5% dintre companiile din România sunt asigurate împotriva incidentelor de securitate cibernetică, în timp ce la nivelul Uniunii Europene procentul este de 21%, arată datele Eurostat.

În 2019, 21% din companiile din UE care aveau cel puţin 10 angajaţi au declarat că sunt asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C. Statele membre cu cea mai mare pondere a companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C sunt Danemarca (56% din toate companiile), urmată de Irlanda, Franţa şi Suedia (toate cu 39%).

În schimb, mai puţin de 5% din companii erau asigurate împotriva incidentelor de securitate în Bulgaria (3%), Lituania, Ungaria şi Slovenia (toate cu 4%) şi România (5%).

Eurostat subliniază că, la nivelul UE, ponderea companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C variază între 20% în cazul micilor companii, 28% pentru companiile de talie medie şi 35% din marile companii. Acest lucru poate fi explicat în parte şi prin faptul că în cazul marilor companii este mai probabil să fie afectate de probleme care rezultă din incidente de securitate cibernetică.

Situaţia este similară în cazul României, unde ponderea companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C variază între 4% în cazul micilor companii, 8% pentru companiile de talie medie şi 14% din marile companii.