Documentar: Maia Morgenstern împlinește astăzi 60 de ani

Publicat: 01 mai 2022, 11:30, de Ziarul Puterea, în SOCIAL , ? cititori
Documentar: Maia Morgenstern împlinește astăzi 60 de ani

Maia Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu, potrivit site-ului https://teatrul-evreiesc.com.ro.

În perioada 1985-1988 a fost actriţă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, pe a cărui scenă a jucat în piesele „Aceşti îngeri trişti” de Dumitru Radu Popescu, „Patima roşie” de Mihail Sorbul, „Piaţeta” de Carlo Goldoni, „Bună seara, domnule Wilde” – muzical de Henry Mălineanu după Bernard Shaw. În 1988 a primit menţiune la Festivalului Naţional de Film de la Costineşti, pentru rolul Maria, din filmul ”Maria şi marea”.

În perioada 1985-1988 a fost actriţă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, pe a cărui scenă a jucat în piesele „Aceşti îngeri trişti” de Dumitru Radu Popescu, „Patima roşie” de Mihail Sorbul, „Piaţeta” de Carlo Goldoni, „Bună seara, domnule Wilde” – muzical de Henry Mălineanu după Bernard Shaw. În 1988 a primit menţiune la Festivalului Naţional de Film de la Costineşti, pentru rolul Maria, din filmul ”Maria şi marea”.

Debutul în cinematografie a fost în 1983, cu filmul ”Prea cald pentru luna mai” regizat de Maria Callas Dinescu, notează site-ul cinemagia.ro. Anul 1993 i-a adus Maiei Morgenstern premiul revistei Flacăra pentru rolul Ioana Nebuna din ”Cruciada copiilor”, Premiul Naţional ”Lucia Sturdza Bulandra” – cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Haya, din ”Ghetto”, ”Ursul de Argint” la Festivalul Filmului de la Berlin pentru rolul din filmul ”Balanţa”, premiul ”Theatre vivant” al Radio France International pentru cel mai bun spectacol în franceză – ”Teatru descompus”, premiul UNITER – cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Lola, din spectacolul ”Astă seară: Lola Blau”, premiul Felix (European Film Awards) pentru rolul din filmul ”Balanţa”.

A fost membru al juriului la numeroase festivaluri internaţionale: Festivalul de la Geneva (1995), Festivalul de la Salonic (1996), Festivalul de la Angers (1998), Festivalul de la Monte Carlo (2000), Carnavalul de la Veneţia (2014).

În 1997 a primit premiul ”Irina Răchiţeanu Şirianu” pentru spectacolul ”Dama cu camelii”. Anul 2004 i-a adus artistei premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Londra, pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos”, în regia lui Mel Gibson. În acelaşi an a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti, iar Parlamentul European de la Strasbourg a desemnat-o ”Actriţa şi Femeia anului 2003”.

Alte distincţii importante primite sunt ”Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler”, în Franţa (2012) şi Ordinul Regal ”Nihil Sine Deo” (2013).

În 2010, a fost numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România, iar din 2012 este manager al Teatrului Evreiesc de Stat Bucureşti. Totodată, actriţa este membră a UNITER şi a UCIN şi face parte din juriul pentru acordarea Premiului Naţional de Excelenţă în Cultura Română.

Dintre piesele în care a jucat pe scena Naţionalului bucureştean amintim: „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, „Amantul” de Harold Pinter”, Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt, „Livada de vişini” de A.P. Cehov, „Ecaterina cea Mare” de George Bernard Shaw, „Burghezul gentilom” după J.B.P. Moliere, „Chicago” de Maurine Dallas Watkins, „Patimile Sfântului Tommaso d’Aquino” de Alex Mihai Stoenescu, „Revizorul” de Nicolai Vasilievici Gogol, „Omul din La Mancha” de Dale Wasserman, „Dama cu camelii” după Alexandre Dumas fiul, „Tamerlan cel Mare” de Christopher Marlowe, „Patrihoţii” după Vasile Alecsandri, „Ghetto” de Josua Sobol, „Domnişoara Iulia” de August Strindberg, „Cruciada copiilor” de Lucian Blaga, „Noaptea regilor” de William Shakespeare, „O trilogie antică” după Euripide şi Seneca.

Pe scena Teatrului Evreiesc de Stat a jucat în piese precum „Frau Hess şi grădinile ei”, „Exil în pământul uitării”, „Purimşpil – O comedie” de Avram Goldfaden, „O femeie singură” de Franca Rame şi Dario Fo, „Yentl” de Isaac Bashevis Singer şi Leah Napolin, „Mazl Tov and Justice for All˝, autor şi regizor Andrei Munteanu, „Janka” de Oscar Speace, „Stele rătăcitoare” după Şalom Alehem, „Mic şi-al Dracu’ ” după Ion Pribeagu, „Tragedie dentară” de Jean-Claude Grumberg, „Miss Daisy şi şoferul ei” de Alfred Fox Uhry, „Tangou final” de Mario Diament, „Jocul regilor” de Pavel Kohout, „Schylock” de Arnold Wesker, „Parchează maşina la Harvard” de Israel Horovitz, „Astă seară: Lola Blau” de Georg Kreisler, menţionează site-ul tnb.ro.

A mai jucat şi pe scenele altor instituţii teatrale: Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Compania D’Aya (terasa „La Motoare”), Teatrul „Radu Stanca” (Sibiu), Teatrul Luni – Compania Teatrul Deschis, Teatrul Naţional Craiova, Teatrum Mundi, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, Teatrul Odeon.

În stagiunea actuală, Maia Morgenstern poate fi văzută în spectacolele: „Nu sunt eu Maia Morgenstern – o biografie”, regia Victor Ioan Frunză (în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români); „Totul se transformă” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu; „Cocktail” de Aldo Nicolaj, regia Mariana Cămărăşan; „Tangou final” de Mario Diament.

În 2020 a publicat volumul „Nu sunt eu”, conform site-ului www.litera.ro.

Maia Morgenstern este mama a trei copii: Tudor Aaron Istodor (născut în 1984, actor), Eva Leea Cabiria (născută în 1999) şi Ana Isadora (născută în 2003). Cu fiul ei, Tudor, a jucat pe scenă în ”Şase personaje în căutarea unui autor”, ”Pescăruşul” şi ”Tangou final”.