Doi funcţionari ai Ministerului german al Economiei, suspectaţi de spionaj în favoarea Rusiei după ce au apărat poziţii proruse

Publicat: 31 aug. 2022, 17:44, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Doi funcţionari ai Ministerului german al Economiei, suspectaţi de spionaj în favoarea Rusiei după ce au apărat poziţii proruse

Doi înalţi funcţionari din Ministerul german al Economiei, cu vederi proruse, au ajuns în atenţia serviciului de contrainformaţii, care în prezent investighează dacă aceştia au spionat sau nu în beneficiul Moscovei, a relatat miercuri săptămânalul Die Zeit, citat de AFP.

Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) a deschis o anchetă, după ce membri ai ministerului respectiv au exprimat suspiciuni cu privire la doi înalţi funcţionari din acelaşi minister, responsabili cu delicata problemă a energiei, indică Die Zeit.

La solicitarea AFP, Ministerul Economiei şi Climatului de la Berlin nu a dorit să facă vreun comentariu.

Cei doi responsabili ar fi atras atenţia colegilor lor apărând poziţii proruse şi criticând decizii ale guvernului Olaf Scholz în materie energetică, în special suspendarea în februarie a gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

O analiză minuţioasă a parcursului lor profesional de către servicii a relevat că unul dintre cei doi suspecţi a efectuat o călătorie de studii în Rusia. Cei doi oficiali ar avea o „apropiere afectivă” faţă de Rusia, potrivit săptămânalului, care indică totuşi că serviciile nu dispun de nicio probă tangibilă.

Germania a fost zguduită în ultimii ani de mai multe cazuri de spionaj imputate Rusiei. Dependenţa celei mai mari economii europene de livrările de gaze ruseşti s-a dovedit a fi un punct slab pentru această ţară de la invazia rusă în Ucraina.

Serviciile germane au semnalat recent că ruşii ar spiona antrenamentele soldaţilor ucraineni în Germania.

Un fost angajat al unei companii de securitate informatică a fost condamnat la sfârşitul lunii octombrie la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a transmis Rusiei date despre Parlamentul german.

În aprilie, un om de ştiinţă rus a fost condamnat în Germania la un an de închisoare cu suspendare pentru că a spionat programul spaţial european Ariane în beneficiul Moscovei.

Acuzaţiile de spionaj cibernetic împotriva Moscovei au deteriorat, de asemenea, relaţiile dintre ruşi şi germani chiar înainte de ofensiva rusă în Ucraina, aminteşte AFP.