Doi studenți la Harvard au creat un site pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni să-și găsească un adăpost

Când a izbucnit războiul în Ucraina, tânărul Avi Schiffmann și-a dorit să facă un lucru util pentru ucraineni. La 28 februarie, tânărul american în vârstă de 19 ani se afla la o manifestare locală de susținere a Ucrainei la San Diego (California). Dar și-a dat seama că nu este suficient. Avi Schiffmann este student la neuroștiințe și filosofie la Universitatea Harvard și de la început a simțit că trebuie să facă un lucru concret pentru refugiații ucraineni.  

”Când am venit acasă, mi-am dat seama că acest conflict va afecta milioane și milioane de persoane care se vor afla la un moment dat fără casă, care se vor refugia în alte țări vecine, povestește Avi. Tânărul și-a mai dat seama că serviciile administrative existente nu vor putea fi  niciodată suficient de pregătite pentru a face față valului de refugiați, adaugă Avi, pentru BFMTV.

Cert este că, de la Al Doilea Război Mondial, Europa nu s-a mai confruntat cu o asemenea provocare. De la începutul invaziei militare ruse, peste 3,2 milioane de persoane au fugit de bombardamente. O cifră care ar putea, foarte curând, să ajungă la 4 milioane, potrivit primelor estimări ale Națiunilor Unite.

Avi Schiffmann, care se definește ca ”cyber-activist”, l-a contactat pe prietenul lui Marco Burstein, student și el la Harvard. Și în doar trei zile, cei doi tineri, de 19 și 18 ani, au dezvoltat și lansat la 3 martie ukrainetakeshelter.com, un site care îi ajută pe refugiații ucraineni să-și găsească o locuință oriunde în lume cu doar un clic.

Trei zile am lucrat zi și noapte pentru a pune la punct site-ul, spune Avi. Vrem să fie un instrument care să fie practic pentru oameni (…), care să le permită să intre în contact cu familii care-i pot găzdui, mai ușor, mai sigur și la scară cât mai mare, spune tânărul, care precizează că a fost ajutat benevol de mai mulți ”traducători”, experți în informatică sau în securitate cibernetică.

În mai puțin de trei săptămâni, site-ul a adunat aproximativ 20.000 de oferte de locuințe din toate colțurile lumii: Israel, Polonia, Germania, Franța, SUA… Până acum, mii de refugiați ucraineni au putut să-și găsească un refugiu la localnici cu ajutorul site-ului, fie în țări occidentale, fie în țăril vecine Ucrainei, în Europa de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...