Doliu în sportul românesc! A murit marele handbalist Ștefan Birtalan

Publicat: 27 mai 2024, 10:24, de Andrei Ceausescu, în News , ? cititori
Doliu în sportul românesc! A murit marele handbalist Ștefan Birtalan

Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și desemnat cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 și 1977, a încetat din viață în această dimineață la vârsta de 75 de ani.

Birtalan avea probleme grave de sănătate și fusese internat la spitalul Fundeni în ultimele 10 luni. „Mi-a cedat ficatul! Nu mai funcționează cum trebuie și trăiesc un adevărat chin”, declara el în urmă cu 6 luni.

Fostul mare campion a murit în această dimineață, în jurul orei 6:00, potrivit Libertatea.

Dan Marin, campion mondial în 1974 și medaliat cu bronz olimpic în 1972, a confirmat vestea tristă. „Din nefericire, vestea cutremurătoare este adevărată. Marele Birtalan a murit în această dimineață, la ora 6.00, după o lungă suferință”, a declarat el.

CS Dinamo a transmis un mesaj de adio pentru Birtalan, care a jucat timp de 11 ani la Steaua, marea rivală a „câinilor”. „Ne-a fost rival și prieten. Nu a jucat niciodată pentru noi, dar a fost UNIVERSAL! Un campion rar! Odihnește-te în pace, Ștefan Birtalan!”, a apărut pe pagina de Facebook a CS Dinamo.

Ștefan Birtalan a fost unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România. A evoluat timp de 14 ani în echipa națională de handbal a României, înscriind 993 de goluri. A câștigat titlul de campion mondial în 1970 și 1974 și a fost medaliat olimpic de trei ori: argint la Montreal în 1976 și bronz la Munchen în 1972 și Moscova în 1980.

De asemenea, a fost golgeterul Campionatului Mondial din Germania 1974. Cu Steaua, echipa la care a evoluat cea mai mare parte a carierei sale, a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1977. Birtalan deține un record impresionant de 34 de goluri într-un singur meci, reușit pe când era legitimat la echipa italiană Polisportiva Follonica, la care a jucat și Cristian Gațu.