„Dorel” de la ADP asediază străzile Galațiului cu buturugi agățate în cabluri

Modul în care sunt îngrijiți arborii din oraș de echipele ADP-ului Primăriei Galați a dat naștere multor controverse. De câțiva ani, SC Gospodărire Urbană SRL, societatea prin care care Primăria Galați administrează domeniul public, desfășoară o campanie de toaletare abuzivă și de decimare a arborilor din cartierele orașului, iar aceste operațiuni derulate fără o consultare riguroasă a specialiștilor au ca rezultat nemulțumirea generală.

Foarte mulți gălățeni sunt nemulțumiți că sunt tăiați arbori sănătoși, care ar trebui doar toaletați și udați la rădăcină ca să nu se usuce, nu să fie spulberați din peisaj. De altfel, în ultimii ani, societatea Gospodărire Urbană SRL a fost sancționată de mai multe de Garda de Mediu cu amenzi de câte 50.000 de lei pentru că taie arborii sănătoși.

În același timp, mulți gălățeni sunt nemulțumiți pentru că Gospodărire Urbană SRL nu le soluționează reclamațiile depuse la primărie, pentru a fi tăiați arborii cu uscături și scorburi sau cei cu tulpinile înclinate, care la orice furtună s-ar putea prăbuși pe trotuare sau în parcări.

Imagini inedite la Galați: crengi și buturugi agățate în cabluri

Pentru că tăierile de arbori se desfășoară în ritm alert, în urma echipelor de la Gospodărire Urbană SRL rămân resturi de arbori, în principal rădăcini, dar și bucăți de tulpină, care în dezvoltarea lor au „înglobat” traseele de cabluri.

Zilele trecute, o echipă de „drujbari” ai municipalității a descins în cartierul Țiglina 2 și a tăiat mai mulți arbori de pe spațiile verzi din preajma trotuarului străzii Constructorilor. În cazul unuia dintre acești arbori, una dintre crengi se dezvoltase în jurul cablurilor firmelor de internet și telefonie și ar fi trebuit să fie anunțate firmele respective pentru a trimite echipe care să înlocuiască cablurile.

Însă „Dorel” de la ADP-ul Primăriei Galați a ales varianta cea mai simplă: a lăsat mica buturugă agățată în cabluri. Dacă e susținută de cabluri, nu e nicio problemă. Dacă se rup cablurile, se întrerupe semnalul TV și internetul, locuitorii din zonă reclamă situația și atunci apare și echipa de la „deranjamente” care înlocuiește cablurile și astfel e rezolvată situația.

O buturugă de 4-5 kilograme, a stat 3-4 ani agățată în cablurile de pe o stradă din centrul orașului

Situația din cartierul Țiglina 2 este una cu riscuri mai mici, pentru că era vorba de o buturugă destul de mică, prinsă numai de cabluri pentru televiziune și internet, dar sunt și situații în care sunt puse în pericol chiar și viețile gălățenilor, pentru că unele buturugi rămân agățate în cabluri electrice aflate sub tensiune.

În urmă cu trei ani, într-o zonă centrală a Galațiului, pe trotuarul străzii Morilor, în zona locuinţei de la nr 126, a fost observată, agăţată între cablurile reţelei de iluminat public și cablurile rețelelor de televiziune – internet, o buturugă destul de mare, cu o greutate de cel puţin 4-5 kilograme.

„Obiectul” respectiv avea şi un ciot destul de lung şi suficient de ascuţit, extrem de periculos pentru trecători, dacă la un moment dat cablurile ar fi cedat.

Potrivit locuitorilor din zonă, buturuga era agățată în cabluri de vreo 3-4 ani, când o furtună foarte puternică a rupt mai multe crengi ale arțarului care se afla acolo. Cei de la Gospodărire Urbană SRL au venit, au tăiat tulpina copacului, au tăiat „înainte” şi „după” și creanga captivă între rețele și au plecat, lăsând buturuga agățată în cabluri.

„Am tot dat telefoane, să vină să rezolve, pentru că era o situație periculoasă, cu un cablu sub tensiune care putea ceda oricând. Și-au notat de fiecare dată, dar n-au făcut nimic. La un moment dat, o doamnă s-a enervat, că nu-i problema lor… Să vină firmele care au cablurile. Până la urmă a rezolvat-o un vecin care are o firmă de instalații”, ne-a declarat Ștefan Zlate, unul dintre locuitorii din zonă.

Legea exisă, prevederile sunt clare, dar sunt puse în practică de „Dorel” de la ADP

Nu ar trebui să se ajungă în situația ca traseele de cabluri să fie „înglobate” în coroanele arborilor din oraș, pentru că regulamentele de administrare a domeniului public prevăd că trebuie tăiate crengile din apropierea traseelor de cabluri și care pot afecta funcționarea rețelelor.

Potrivit prevederilor aliniatului (5), al articolului 12, din Legea 24/2007, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi, „în cazul arborilor ornamentali plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene”.

Așadar, există prevederi legale, inclusiv pentru cei de la Primăria Galați, numai că cel care se ocupă concret cu punerea lor în practică este „Dorel” de la ADP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...