Dosar de fraudă cu fonduri europene în Valea Jiului. Acuzații de documente și declarații false

Publicat: 08 iun. 2024, 11:30, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Dosar de fraudă cu fonduri europene în Valea Jiului. Acuzații de documente și declarații false
Sursă foto: Envato

Parchetul European investighează proiectul de modernizare a infrastructurii de apă din județul Hunedoara.

În urma unei anchete conduse de procurorii Parchetului European, care vizează presupuse fraude cu fonduri europene, au avut loc șase percheziții în județul Hunedoara, desfășurate de procurori din București și de ofițeri de poliție. De asemenea, o altă percheziție a fost efectuată în Andaluzia, Spania, de către biroul EPPO din Madrid.

Proiectul de modernizare a infrastructurii de apă din județul Hunedoara, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune și implementat de Apa Serv Valea Jiului, se află în centrul atenției Parchetului European.

Într-un comunicat al instituției se menționează că, în timpul procedurilor de achiziții publice, un grup de societăți care au candidat pentru executarea lucrărilor au furnizat documente și declarații false în încercarea de a obține contractul.

Mai precis, acestea au pretins că grupul lor include o societate cu sediul în Spania, care deținea expertiza tehnică și capacitatea profesională necesare pentru a realiza proiectul – o condiție esențială pentru îndeplinirea cerințelor procedurii publice. Însă, conform anchetei, societatea din Spania nu îndeplinea, de fapt, aceste cerințe.

Trei persoane fizice și două societăți sunt cercetate în legătură cu acest caz, iar ancheta este în desfășurare pentru a clarifica natura și amploarea presupuselor activități infracționale. În plus, pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus confiscarea unor bunuri cu o valoare estimată de până la 10 milioane de euro.

În 2018, Apa Serv Valea Jiului a fost primul operator de servicii care a primit finanțare pentru extinderea și modernizarea rețelei de apă și canalizare, în valoare de peste 90 de milioane de euro, fiind ulterior beneficiar și al altor programe de finanțare cu fonduri europene.