Două ministere se bat pe Cetatea Brașovului, primăria este exclusă

Cetatea Brașovului și-ar putea găsi în scurt timp un nou administrator, două ministere anunțând că sunt interesate de preluarea obiectivului. Disputa ar putea fi tranșată în ședința de guvern de astăzi, în care se va decide în subordinea cui trece. Deși municipalitatea s-a arătat și ea interesată, a fost exclusă din competiție.

Ministerul Educației și cel al Internelor sunt structurile ce ar dori preluarea obiectivului turistic de la Ministerul Finanțelor, decis să renunțe la administrarea sa  

Decizia vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis la sfârșitul anului trecut respingerea, ca nefondate, a cererilor de recurs declarate de reclamantul Municipiul Brașov ARO PALACE SA și S.I.F. Muntenia SA. În consecință, imobilul în suprafaţă de 5.002 mp a trecut la domeniul public al statului, prin Ministerul Finanțelor.

Pentru a stabili cine să-l administreze, cei de la Finanțe au transmis o circulară către toate ministerele. Două și-au arătat interesul.

Argumentele Ministerului Educației

Acesta a intervenit în numele Universității Transilvania din Brașov, interesată de preluarea în administrare a imobilul în cauză. Argumentele sale sunt:

– are peste 20.000 de studenți și are în structură 18 facultăți și 30 de departamente. În ultimii ani, baza materială a Universității s-a diminuat ca urmare a punerii în aplicare a deciziilor de retrocedare a opt imobile;

– prin experții din facultățile sale (Facultatea de Construcții, Facultatea de Design de mobilier și inginerie a lemnului, Facultatea de Alimentație și Turism), Universitatea are capacitatea administrării eficiente a acestuia, punerii în valoare a calităților arhitecturale specifice zonei naturale protejate și menținerii destinației culturale, imobilul fiind un sit protejat;

– prin centrele suport dezvoltate de către Universitate (Centrul multicultural, Centrul muzical, Centrul de limbă, cultură și civilizație românească, Centrul de creativitate), instituția poate reda orașului și turiștilor care îl vizitează un spațiu modern de dialog și inovare culturală, un spațiu prin care să se promoveze valorile locale și naționale, un spațiu pentru tineri, animat de creativitatea lor.

Argumentele Ministerului de Interne

Și Direcția Asigurare Logistică Integrată, din subordinea Internelor, este interesată de preluarea în administrare a imobilului în cauză, având în vedere nenumăratele solicitări din partea structurilor și personalului ministerului, de extindere a activității Centrului de Pregătire și recuperare/refacere a capacității de muncă „Excelsior”, situat în județul Brașov. Se dorește prestarea unor servicii de calitate atât pentru cazare, cât și pentru convocările susținute de către direcțiile din structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Interne.

Cât privește Ministerul Culturii, acesta a comunicat că nu este interesat de preluarea bunului imobil, în vreme ce Primăria Municipiului Brașov a solicitat efectuarea demersurilor privind transmiterea imobilului în domeniul public al municipiului Brașov.

„Având în vedere intenția de preluare în administrare a imobilului exprimată de către cele două instituții publice de nivel central, se justifică menținerea acestuia în domeniul public al statului, nefiind posibilă astfel transmiterea imobilului în domeniul public local”, se arată în memorandumul ce-și propune Stabilirea entităţii care va exercita un drept real de administrare asupra imobilului „Complex Cetate”.

În acest context, Guvernul trebuie să decidă către care minister înclină balanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...