Două puteri mondiale au bătut palma să construiască o centrală nucleară, pe Lună

Publicat: 17 mai 2025, 20:50, de Ionut Jifcu, în Energie , ? cititori
Două puteri mondiale au bătut palma să construiască o centrală nucleară, pe Lună
sursa foto: livescience.com

Într-o mișcare cu ambiții istorice, China și Rusia au semnat un memorandum de cooperare pentru construirea unei centrale nucleare pe Lună, menită să alimenteze cu energie Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS), un proiect comun al celor două puteri. Finalizarea acestui obiectiv monumental este preconizată pentru anul 2036 și reprezintă un pas decisiv în cursa pentru stabilirea unei prezențe permanente pe satelitul natural al Pământului.

Centrală nucleară pe Lună

Anunțul vine într-un moment în care NASA a propus reducerea propriilor planuri de construire a unei baze orbitale lunare, printr-o bugetare austeră pentru anul 2026. În contrast, China și Rusia accelerează eforturile pentru consolidarea influenței lor în spațiul extraterestru, potrivit livescience.com.

Conform declarațiilor directorului general al Roscosmos, Yury Borisov, construcția centralei nucleare ar urma să fie realizată autonom, fără implicarea directă a astronauților. Deși detaliile tehnice complete nu au fost dezvăluite, Borisov a afirmat că „pașii tehnologici sunt aproape gata”.

Stația ILRS va fi amplasată la polul sudic al Lunii și va funcționa ca un centru permanent de cercetare științifică fundamentală. Pe lângă misiuni de testare a tehnologiei pentru operare neasistată pe termen lung, proiectul include și perspectiva stabilirii unei prezențe umane pe Lună.

Până în prezent, 17 țări au aderat la acest program ambițios, printre care Egipt, Pakistan, Venezuela, Thailanda și Africa de Sud. Misiunea Chang’e-8 a Chinei, programată pentru 2028, va pune bazele infrastructurii ILRS și va marca prima tentativă a Chinei de a trimite un astronaut pe Lună.

Progresele Chinei în explorarea spațiului au devenit vizibile încă din 2013, când misiunea Chang’e-3 a reușit prima aselenizare a unui rover. De atunci, au urmat alte misiuni care au plasat vehicule pe Lună și pe Marte, au colectat probe și au cartografiat suprafața selenară.

În paralel, programul Artemis al SUA, destinat reluării misiunilor lunare cu echipaj uman, suferă întârzieri. Lansarea Artemis III este planificată pentru 2027, iar viitorul stației orbitale Gateway este incert, în contextul propunerii de anulare din bugetul federal.