Dr. Adriana Pistol: Acoperirea vaccinală în România a scăzut constant în ultimii zece ani

Publicat: 24 apr. 2023, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Adriana Pistol: Acoperirea vaccinală în România a scăzut constant în ultimii zece ani

Întrucât în ultimii zece ani, în țara noastră, se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale, Ministerul Sănătății face demersuri pentru compensarea unor vaccinuri în cazul adulților și pentru modificarea modului de distribuire a acestora către medicii de familie.

„În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne întrucâtva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, BCG-ul. După care, dacă ne uităm la hepatiticul B, are o tendinţă vădit descrescătoare. La DiTePer – difterie, tetanos şi tusă convulsivă -, de asemenea, descrescătoare. La Polio – descrescătoare. La ROR doza I, la 12 luni – este din nou descrescătoare”, a subliniat dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministerul Sănătății face demersuri pentru compensarea unor vaccinuri în cazul adulților,  dar în mod deosebit pentru persoanele suferinde de boli cronice, vârstnice sau care au nevoie specială de unele vaccinuri.

„Punctul de vedere al ECDC şi al nostru, ca minister al Sănătăţii, este că vaccinarea trebuie să se petreacă de-a lungul întregii vieţi. Acest lucru este extrem de important şi noi, adulţii, avem vaccinuri care ne pot salva de anumite boli, mai ales cele care pot să ducă la forme severe şi uneori chiar la decese. Este bine să ne reluăm anumite categorii de vaccinuri în viaţa noastră de adult”, a explicat dr. Pistol.

Lista de vaccinuri

În prezent, se elaborează  lista de vaccinuri care, pe lângă cele ale copilăriei, le include și pe cele pentru adulţi.

”Această listă urmează să fie inclusă în produsele medicamentoase compensate, în diferite grade, la care lucrează Comitetul Naţional de Vaccinologie şi care este aproape gata, astfel încât în câteva luni, până în semestrul doi al anului acesta, vom avea pusă în practică această compensare a unor produse vaccinale”, a mai spus secretarul de stat.

Un mod nou de distribuire a vaccinurilor

Potrivit ministrului Sănătății, de la jumătatea anului cabinetele medicilor de familie vor fi aprovizionate direct cu vaccinuri. Astfel, medicii de familie sunt degrevați de problema ridicării vaccinurilor de la direcțiile de sănătate publică.

„Până la jumătatea anului vom schimba modul de distribuţie a vaccinurilor către medicii de familie, în sensul că nu vor mai trebui să le ridice ei şi să se ocupe de foarte multă birocraţie atunci când merg la direcţiile de sănătate publică să ridice vaccinurile din programul naţional de imunizare, ci vor fi aprovizionaţi direct la cabinet cu vaccinurile de care au nevoie pentru protejarea pacienţilor de pe listele proprii”, a spus Rafila, la dezbaterea „Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunităţii”, organizată de DC Media Group.