Dr. Beatrice Mahler atrage atenția asupra trendului crescător al astmului, în ultimele luni  

Publicat: 03 mai 2023, 09:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Beatrice Mahler atrage atenția asupra trendului crescător al astmului, în ultimele luni  

Serviciile solicitate de către pacienţii simptomatici cu astm sunt în creştere cu peste 70% în primele 4 luni ale anului 2023 faţă de anul 2022, avertizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

”Astmul redevine una dintre principalele afecţiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog. Serviciile solicitate Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta de către pacienţii simptomatici cu astm sunt în creştere cu peste 70% în primele 4 luni ale anului 2023 faţă de anul 2022. Un trend crescător ce atrage atenţia cu privire la o problemă de sănătate care are soluţii cu condiţia unui diagnostic şi tratament corect. Numărul serviciilor medicale din institut în primele 4 luni ale anului 2023 a fost de 1.392, în condiţiile în care anul 2022 în aceeaşi perioadă a adus în cabinet 818 cazuri de astm”, a precizat dr. Mahler pe pagina facebook a Institutului ”Marius Nasta.  

Ce este astmul

Potrivit dr. Mahler, astmul este o boală pe care o poate face oricine indiferent de vâstă, nu este contagioasă, este de diferite tipuri, are mai mulți factori declanșatori și este posibil ca într-o familie mai mulți membri să aibă această boală.

Principalele semne ale atacului astmatic sunt: tusea, weezing (respirație șuierătoare), constricție în piept.

Dr.Mahler mai subliniază și importanța respectării unor reguli esențiale pentru a ține boala sub control. Astfel,

– utilizează corect spray-ul inhalator,

– mergi la medic cel puțin o dată pe an pentru control sau imediat dacă ai avut o criză de astm sau simptomele au reapărut,

– solicită medicului tău un plan de acțiune scris pentru astm bronșic, astfel încât să știți când astmul dumneavoastră se agravează și cum să răspundeți,

– stați departe de lucrurile care vă declanșează atacurile de astm (praf, alergeni, substanțe chimice, poluanți)”, mai scrie dr. Mahler.