Dr. Beatrice Mahler: ”Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?”

În spital, cu 11 lei, norma de hrană pentru pacient, trebuie asigurate 3 mese pe zi, spune dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

”În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, a scris, luni seara, pe facebook dr. Mahler.

Nu este pentru prima dată când managerul Institutului ”Marius Nasta” se referă la ”mâncare din spital” pentru că ”rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”.

Și, iată că, în anul 2021, printr-o modificare de legislație, autoritățile în marea lor generozitate și capacitate de înțelegere a situației au mărit suma alocată hranei unui bolnav cu … un leu și așa pacienții din spitalele publice își pot amăgi foamea cu 11 lei/zi.

”Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…”, adaugă dr. Mahler.

Și când scrie ”greul ce urmează”, managerul Institutului ”Marius Nasta” are în vedere scumpirile repetate ale alimentelor.

”Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea lasă mult de dorit ?”, întreabă dr. Mahler, cu tristețe și cu speranța că, văzând imaginile postate, să existe reacții dar, evident, nu de ordinul a un leu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole