Dr. Doina Goșa: În București, cele 60 de spitale au o nevoie constantă de sânge. Institutul Clinic Fundeni, cea mai mare cerere

Publicat: 23 feb. 2022, 18:45, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Dr. Doina Goșa: În București, cele 60 de spitale au o nevoie constantă de sânge. Institutul Clinic Fundeni, cea mai mare cerere

”În București este o nevoie constantă de sânge. Și pentru că fluxul donatorilor este variabil este nevoie de un stoc, pentru a face față cererii”, transmite dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București, pentru Puterea.ro.

Cele mai mari cantități de sânge colectate la Centrul de Transfuzii București merg către Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgență Universitar și Spitalul Universitar Floreasca. 30%  din cantitatea totală colectată într-o zi ajunge la Institutul Clinic Fundeni. ”Și completăm cererea apelând la centrele de transfuzii din județele apropiate”, subliniază dr. Doina Goșa.

Directorului Centrulu de Transfuzii spune că în București este cea mai mare cerere de sânge, deoarece aici sunt 60 de spitale, unde peste 60% dintre pacienții internați sunt din toată țara. Tot în București, sunt trei principale centre de transplant de organe, proceduri care presupun consum mare de sânge. Două din aceste centre de transplant sunt la Institutul Clinic Fundeni, unde sunt și două departamente pentru ”leucemii”, care, de asemenea, sunt asociate cu un necesar mare de sânge.

În prezent, există un echilibru între ceea ce se colectează și cerere, dar acesta nu ar fi posibil fără ”colectele mobile zilnice”, respectiv deplasarea în diferite instituții – primării, Poștă, Parlament etc.-, pentru a completa ceea ce se colectează la Centrul de transfuzii.

Dr. Goșa mai subliniază că se observă o creștere a numărului bolnavilor care au o nevoie de sânge. ”Prin urmare nevoia de sânge este mai mare în raport cu cea ce pot asigura centrele de transfuzie”.
La Centrul de Transfuzii București se efectuează colectarea și prepararea de produse din sânge – concentrat eritrocitar, concentrat trombocitar și plasmă – solicitate de spitale.

“Tratamentul bolnavilor de cancer fie cel chimioterapeutic, fie cel radiologic, nu se poate face în absența sângelui și a componentelor sale”, explică dr. Doina Goșa.