Dr. Emilian Popovici: Este posibil ca virusul să genereze o variantă nouă, românească!

Dr. Emilian Popovici, epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, nu exclude posibilitatea ca virusul să genereze o variantă nouă, românească, deoarece acolo unde evoluția infecției se prelungește și se înregistrează un număr mare de cazuri crește acest risc.

S-a văzut spre exemplu că în India, pe fondul acela de chestii religioase, de manifestări politice, populație multă, nivel social și economic scăzut, a apărut varianta Delta. În Africa de Sud, pe fondul unui număr mare de infecții, cu imunodeprimați – au foarte mulți infectați cu HIV/SIDA – a apărut varianta sud-africană. În Brazilia, unde au un președinte care a îndemnat să nu se poarte mască, iar oamenii nu au respectat măsurile, a apărut varianta braziliană. În Marea Britanie, unde primul ministru a îndemnat și el la nerespectarea măsurilor, a apărut varianta britanică”, spune dr. Emilian Popovici, înr-un interviu pentru HotNews.

Specialistul subliniază că asta ”nu înseamnă neapărat că mâine va apărea o nouă variantă în România”.

Valul patru se va autolimita prin numărul mare de infectări

Valul al patrulea, cel mai dur de până acum, aflat în plină acțiune la ora actuală, nu a atins vârful și s-ar putea manifesta aproximativ patru luni, avertizează dr. Emilian Popovici.

Vârful acestui val ar putea fi atins spre finalul lunii octombrie, în această perioadă numărul de noi cazuri  continuând să crescă.

După cum se poate vedea, numărul de persoane infectate este foarte mare. Numărul acesta foarte mare – și pe fondul măsurilor mai relaxate care au fost și care au dat avânt variantei Delta – va duce la un moment dat, dacă va continua, la epuizarea receptivilor, adică a persoanelor care pot fi infectate de această variantă a virusului. Și atunci, valul se va autolimita prin numărul mare de infectări”,  atrage atenția Emilian Popovici.

Specialistul  spune că este foarte dificil de precizat cât va dura faza de platou, aceasta fiind condiționată de măsurile luate și respectarea lor.  ”Dacă nu se iau măsurile corecte, iarăși crește, dacă se iau măsuri corespunzătoare, acel platou se menține o perioadă, după care numărul de cazuri începe să scadă. Eu am apreciat că vârful valului 4 – începutul platoului – va fi în a doua jumătate – finalul lunii octombrie. Cât va ține exact, acest lucru este greu de spus, pentru că nu sunt eu cel care ia măsurile. De abia în momentul în care se ajunge în acea situație vom vedea ce se întâmplă. Știți cum este la noi, dacă văd că nu mai este creștere și se deschid iarăși sălile de sport și mai știu eu ce, manifestări pe stadioane, te trezești iarăși cu creșterea numărului de infectări.”

Recomandări

Dacă porți mască, dacă respecți distanțarea, dacă respecți igiena mâinilor și ești și vaccinat, ce să mai facă virusul acesta? Moare de ciudă, nu îți mai poate face nimic„, subliniază medicul epidemiolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole