Dr. Ioana Munteanu. România a înregistrat o scădere a incidenței tuberculozei. O scădere care trebuie privită ”cu multă prudență”

În anul 2020, incidența tuberculozei a scăzut cu aprozimativ 30% comparativ cu 2019, dar această scădere trebuie privită cu prudență pe fondul celor doi ani de pandemie Covid-19, subliniază dr. Ioana Munteanu, coordonator al programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei.  

Tuberculoza (TB) este o boală infecțioasă care nu iartă pe nimeni de la sărmani la împărați, dar care, în prezent, poate fi tratată. În Europa, potrivit estimărilor din anul 2020 , aproximativ 231.000 de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză și s-au înregistrat apoximativ 21.000 de decese.

România este una dintre țările UE cu cea mai mare incidență a TB. Putem constata totuși că incidența TB a scăzut constant în ultimii ani, prin eforturi conjungate.  ”

În privința impactului pandemiei de covid-19 în țara noastră asupra derulării programului de prevenție a TB, acesta a fost important: atât în ceea ce privește personalul medical prin distribuirea acestuia în activități covid, cât și în ceea ce privește limitarea accesului la servicii medicale pentru pacienți, ducând la această scădere vizibilă a incidenței în 2020, o scădere cu aproape 30%, de la 57,1 la 100.000 de locuitori în 2019, la 37,9 la 100.000 de locuitori în 2020”, explică dr. Munteanu.

Potrivit raportului elaborat de OMS şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), numărul cazurilor noi de tuberculoză a înregistrat o scădere uşoară în Europa, „accentuată probabil de pandemia de COVID-19, care a obstrucţionat detectarea şi notificarea cazurilor”.

2021: Tendință de creștere a incidenței

”Este o scădere care ne bucură, dar care trebuie privită cu prudență, pentru că iată, în 2021, cu datele provizorii înregistrate la nivelul programului național, vedem o ușoară tendință de creștere”, precizează dr. Muntenau.

De altfel, previziunile OMS, în contextul pandemiei, arătau o întoarcere în timp cu cinci ani în ceea ce privește controlul TB, incidența și implicit numărul de cazuri continuând să crească.

Dr. Munteanu mai arată că, în 2021, deja s-a înregistrat un număr suplimentar de 400 de cazuri de TB la nivelul întregii țări, comparativ cu anul 2020.

Urmând tendința de la adult, în 2020, incidența TB la copil a fost în scădere, dar se observă o ușoară creștere în 2021. În 2020, s-a înregistrat o scădere și a numărului pacienților cu tuberculoză multi-drog rezistentă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...