Dr. Marius Geantă: Virusul variolei maimuței a suferit mutații, mai multe decât era așteptat

Publicat: 27 mai 2022, 09:30, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Dr. Marius Geantă: Virusul variolei maimuței a suferit mutații, mai multe decât era așteptat
Dr Marius Geanta

Dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină. spune că virusul variolei maimuței a suferit o serie de mutații, chiar mai multe decât se credea.

”Toate datele care provin din secvențierea probelor din cazurile de acum și sunt din ce în ce mai multe, ne arată că foarte probabil vorbim despre o sursă unică pentru cazurile din Europa. Este puțin probabil să fie o sursă diferită pentru cazurile din Spania și cele din Marea Britanie, de exemplu.

În comparație cu virusul secvențiat în Marea Britanie în 2018-2019, cel de acum seamănă foarte mult dar nu este intact.

Prezintă unele mutații, iar numărul acestora este puțin mai mare decât era de așteptat în comparație cu modul în care s-a comportat virusul din Africa și cel din Europa”, a precizat dr. Marius Geantă potrivit Realitatea.net.

Medicul subliniază că ”nu se poate face o comparație între variola maimuței și Covid-19”, deoarece:

  • virusul variolei maimuței este cunoscut de decenii, ”îi știm comportamentul din exploziile epidemice recurente din Africa;
  • avem un grup de risc majoritar asupra căruia ne îndreptam atenția, pe care de asemenea în cunoaștem din experiențe anterioare medicale nefericite;
  • există un medicament (tecovirimat) aprobat pentru tratamentul bolii, chiar în acest an
  • există un vaccin aprobat în 2019 – MVA-BN – și care a fost administrat deja în Marea Britanie personalului medical care i-a îngrijit pe pacienți”.

Și totuși când vorbim despre virusuri, vorbim despre riscuri care niciodată nu trebuie subestimate. Dr. Marius Geantă spune că în cazul virusului variolei maimuței, riscul cel mai mare  vine din posibilitatea ca acesta să continue ”să circule in Europa, sa infecteze nu doar oamenii, ci si animalele de companie, si sa se constituie astfel rezervoare naturale de virus, asa cum exista acum in Africa Centrala si Africa de Est”.

Infecțiile din Africa, majoritar, apar ca urmare a transmiterii de la animal la om, din aceste rezervoare naturale, nu neaparat de la om la om”.

În aceste condiții, ”este esențială identificarea cazurilor de variola a maimuței, izolarea și tratarea acestora, izolarea și vaccinarea contacților aflați la risc inalt, precum și evitarea contactului cu animalele de companie”.