Dr. Mihai Craiu îi învață pe părinți cum să evalueze severitatea unei boli a copilului lor

Publicat: 30 nov. 2024, 08:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Mihai Craiu îi învață pe părinți cum să evalueze severitatea unei boli a copilului lor

Prof. univ dr. Mihai Craiu le explică părinților cum să evalueze severitatea bolilor respiratorii sau digestive care îi pândesc pe cei mici în sezonul rece.

”În perioda aceasta rece, în care mulți agenți patogeni (bacterii, virusuri, paraziți sau fungi) „frecventează” spațiile publice unde există mulți copii mici, adunați împreună în interior, apar mici focare de boli respiratorii sau digestive”, subliniază medicul Mihai Craiu.

În acest context, părinții trebuie să aibă o atitudine responsabilă și să evalueze cât mai corect severitatea bolii copilului. În acest sens, medicul face un veritabil curs de inițiere a părinților la Spitalul Virtual pentru Copii.

”Multor părinți li se pare o adevărată tragedie înfundarea nasului, creșterea temperaturii cu 1-2 grade C, scăderea poftei de mâncare…

Pentru a mai reduce puțin gradul de panică și a trece mai ușor peste emoțiile primelor boli acute ale unui copil mic pot să vă spun că există instrumente validate pentru evaluarea severității acestor boli. Adică putem să spunem când un copil cu bronșiolită acută, laringită acută sau criză de astm, prezintă o maladie de severitate mică, medie sau gravă”.

Broșiolită acută

Medicul Mihai Craiu exemplifică cu o boală frecventă la copii , bronșiolita acută, care poate avea un scor scăzut, mediu sau ridicat.

”În imagine este ilustrarea modului în care putem calcula scorul de severitate în bronșiolită, folosind scorul Tal modificat.

Să luăm cazul unui sugar de 9 luni, de sex feminin, care are febră, tuse, nas înfundat, respiră de 66 de ori pe minut, are 93% saturație la măsurarea cu pulsoximetrul, are wheezing care se aude cu urechea liberă (fără steroscop) și respiră greu, spre foarte greu, utilizând mușchii gâtului și ai burții. Adică are un scor Tal modificat de 9-10”, notează medicul pe Facebook.

În cazul acestui scenariu de bronșiolită medie spre severă, potrivit medicului,  ”este nevoie de evaluare urgentă și tratament la spital”.

”Folosind observația atentă (numărând frecvența respiratorie pe minut, ascultând wheezingul și privind la efortul respirator), alături de o simplă citire a saturației unui pulsoximetru utilizat corect vom putea depista, la vreme, toate cazurile cu potențial de agravare”, mai transmite prof. univ. Mihai Craiu.