Dr.Mihai Craiu: Varicela, o boală extrem de contagioasă, ”foarte sâcâitoare” și cu ”complicații grave”

Publicat: 19 apr. 2022, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr.Mihai Craiu: Varicela, o boală extrem de contagioasă, ”foarte sâcâitoare” și cu ”complicații grave”

Dr. Mihai Craiu definește varicela –  ”vărsat de vânt” – ”o boală foarte sâcâitoare”, extrem de contagioasă”, asociată cu ”complicații grave”, pe care puțini le cunosc.

În ”Spitalul virutal pentru copii”, dr. Craiu le oferă  părinților informații esențiale despre această boală. Astfel, dr. Craiu le reamintește părinților:

  1. Varicela ”poate fi prevenită prin vaccinare”: 2 doze, începând cu 11 luni” .
  2. Pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poae fi tratat cu antivirale – Aciclovi, Valaciclovir – sau imunoglobuline specifice VZIG.

Potrivit CDC, varicela este o boală infecțioasă acută, cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), virus ADN, care face parte din familia herpevirusurilor. După infecția primară – varicela -, VZV rămâne în organism (în ganglionii nervoși sensoriali) ca o infecție latentă. Infecția primară cu VZV provoacă varicela. Reactivarea infecției latente provoacă herpes zoster (zona zoster).

Perioada medie de incubație pentru varicelă este de 14 până la 16 zile după expunerea la o varicelă sau o erupție cutanată cu herpes zoster, cu un interval de 10 până la 21 de zile.

Varicela la persoane nevaccinate

Erupția este generalizată și pruriginoasă. Progresează rapid de la leziuni maculare la papulare la veziculare înainte de formarea crustei.  Erupția apare de obicei mai întâi pe piept, spate și față, apoi se extinde pe întregul corp. Leziunile sunt de obicei mai concentrate pe piept și spate. Simptomele durează de obicei 4 până la 7 zile.

Varicela inovatoare

Varicela inovatoare este infecția cu virusul varicelo-zosteric de tip sălbatic (VZV) care apare la o persoană vaccinată la mai mult de 42 de zile după vaccinarea împotriva varicelei. Varicela incipientă este de obicei ușoară.

Transmitere

Varicela este foarte contagioasă. Virusul se poate răspândi de la o persoană la alta prin contact direct, inhalarea aerosolilor din lichidul vezicular al leziunilor cutanate de varicelă acută sau zoster și, eventual, prin secreții respiratorii infectate care pot fi, de asemenea, aerosolizate. O persoană cu varicelă este considerată contagioasă începând cu una sau două zile înainte de debutul erupției cutanate, până când toate leziunile de varicelă au format crustă. Persoanele vaccinate pot dezvolta leziuni care nu formează cruste. Aceste persoane sunt considerate contagioase până când nu au apărut leziuni noi timp de 24 de ore.

Complicații

Cele mai frecvente complicații sunt: la copii – infecții bacteriene ale pielii și țesuturilor moi; la adulți – pneumonie. Complicațiile severe ale varicelei includ ataxia cerebeloasă, encefalită, pneumonie virală și afecțiuni hemoragice, septicemie, sindrom de șoc toxic etc.

Dr. Mihai Craiu subliniază că ”nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine”. De asemenea nu este indicată aspirina, deoarece poate provoaca o ”complicație mortală – sindromul Reye. Nu se  administrează ibuprofen ”după ce a apărut erupția cu vezicule și pustule”.