Dr. Valeriu Gheorghiță: Omicron e capabilă să infecteze și să reinfecteze persoane vaccinate sau trecute prin boală!

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid avertizează că varianta Omicron are capacitatea de a reinfecta persoane trecute prin boală, dar și persoane vaccinate. Totuși, aceste persoane sunt mult mai protejate de formele severă de boală, comparativ cu cele nevaccinate sau netrecute prin boală.

Dr. Gheorghiță subliniază faptul că varianta Omicron îngrijorează pentru că este dotată cu ”peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până în acest moment”.

Mai mult, sunt ”atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mult de jumătate sunt în zona critică a proteinei spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin cât și după trecerea prin boală”, explică specialistul, la Antena3.

Îngrijorare

Tocmai aceste particularități îi îndreptățesc pe specialiști să se întrebe în ce măsură vaccinurile administrate în prezent pot să lupte cu noua variantă.

Dr. Gheorghiță spune că ”sunt indicii importante că această variantă să scape de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă”.

De asemenea, potrivit specialistului, informațiile adunate până acum conduc la concluzia că Omicron este o ”variantă cu o contagiozitate crescută, care scapă de sub protecția anticorpilor și reușește să dea infecții atât persoanelor care au trecut prin boală, cât și celor vaccinate”.

Se pare că Omicron are capacitatea de a reinfecta atât persoane care au trecut prin infecția Covid cât și persoane vaccinate cu schema completă, avertizează coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.

Totuși, dr. Gheorghiță ne reamintește că aceste categorii de persoane prezintă un risc mult mai mic de forme severe de boală, comparativ cu persoanele nevaccinate anti-Covid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole