Dragoș Anastasiu, întrebat dacă e „Elon Musk de România”: „Mi-ar plăcea să fiu atât de bogat”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/anastasiu-ID305560_INQUAM_Photos_George_Calin.jpg)
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost comparat, în ultima vreme, cu celebrul Elon Musk. În cadrul emisiunii Insider politic, difuzată sâmbătă de Prima TV, a fost întrebat dacă simte că îl reprezintă această asemănare, însă a respins total comparația cu Elon Musk, spunând că nu se simte vizat de eticheta din presă, deși admiră realizările miliardarului american, a cărui viață i-ar plăcea să o trăiască.
Anastasiu nu se compară cu Elon Musk
Întrebat dacă se simte „Elon Musk de România”, așa cum a fost etichetat de unele publicații după preluarea funcției de vicepremier pentru reforma administrației publice, Dragoș Anastasiu a oferit un răspuns prin care a încercat să clarifice situația.
Acesta a mărturisit că și-ar fi dorit, fără nicio modestie, să aibă averea lui Elon Musk, dar tot ce poate face acum este să admire realizările acestuia de la depărtare.
Totuși, oficialul a precizat că nu vede în modelul american o direcție pe care să o adopte neapărat în administrația românească. De asemenea, a ținut să sublinieze că nici Ilie Bolojan nu poate fi comparat cu Donald Trump.
„Mi-ar plăcea să fiu atât de bogat. Nu sunt. Chiar şi numai din acest punct de vedere nu mă pot simţi ca Elon Musk. Sigur, nu pot să nu admir ce a făcut ca şi companie. N-ai cum să nu admiri aşa ceva.
Dar ce am văzut în Statele Unite ale Americii nu e neapărat pentru mine un model. Eu nu sunt Elon Musk, Ilie Bolojan nu este Donald Trump. Am văzut această comparaţie, dar nu, nu o simt”, a spus Dragoş Anastasiu, în emisiunea Insider politic.
Anastasiu nu vrea sporuri, ci bonusuri de performanță
Antreprenor cunoscut pentru investițiile în turism și transporturi, Dragoș Anastasiu a fost consilier prezidențial la începutul anului, în mandatul interimar al lui Ilie Bolojan. A rămas în echipa Administrației Prezidențiale și pentru câteva săptămâni în timpul președinției lui Nicușor Dan, iar ulterior a fost numit vicepremier în Guvernul Bolojan.
În noua sa funcție, Anastasiu este responsabil de reforma administrației publice, un domeniu în care recunoaște că ritmul este mai lent decât în privat, în special în ceea ce privește digitalizarea.
„Încă plimbăm mape sau bonuri ca să intre cineva în instituţie”, a exemplificat vicepremierul.
Printre prioritățile sale se numără elaborarea unei noi legi a salarizării, care să elimine sporurile și să introducă bonusuri în funcție de performanță. Vrea să încurajeze pe oameni să muncească, dar fără sporuri inutile, ci bonusuri acolo unde este cazul.
„Trebuie să plătim conform fişei postului. Dacă lucrează la o firmă de stat şi este macaragiu, nu trebuie să-i dau spor de periculozitate. Îl bag în salariu. Salarii plus bonusuri pentru performanţă”, a explicat Anastasiu.
În sprijinul ideii de reformă, a oferit și un exemplu concret: un consilier de la cabinetul său guvernamental are o leafă de 6.000 de lei, cu tot cu sporuri.