Exclusiv

Dragoş Pîslaru, despre prelungirea PNRR: „Nu există pe masă ideea unei prelungiri. Comisia are o poziție foarte clară“

Publicat: 12 iul. 2025, 14:30, de Ionut Jifcu și Rona David, în POLITICĂ , ? cititori

Prezent la Congresul PNL, ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Pîslaru, a declarat în exclusivitate  pentru Puterea că România nu poate conta pe o prelungire a termenului pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deoarece Comisia Europeană nu are în vedere o astfel de opțiune, iar modificarea regulamentului este practic imposibilă.

Dragoş Pîslaru, despre prelungirea PNRR

El a mai spus că, în loc să spere într-o amânare, România ar fi trebuit să-și facă temele la timp, iar întârzierile actuale reflectă eșecul guvernelor de până acum în a trece de la promisiuni la fapte.

„Pe de o parte, aplaud demersul colegilor mei din Parlamentul European, concretizat în raportul de inițiativă al Parlamentului. Din păcate, așa cum știm, acest raport nu are efecte legislative. Este un document prin care se solicită Comisiei Europene anumite lucruri, dar decizia efectivă rămâne tot la Comisie. Iar în cadrul instituțiilor europene, singura care are dreptul de inițiativă legislativă este Comisia Europeană. Abia când Comisia propune modificări legislative, ele pot fi dezbătute și adoptate de Parlamentul European și Consiliul UE.

Discutând, așa cum vă puteți imagina, cu reprezentanții Comisiei, am înțeles că, în acest moment, nu există pe masă ideea unei prelungiri. Comisia are o poziție foarte clară. Nu cred că ar trebui să lucrăm cu ipoteza că va exista o amânare sau o derogare.

Vă ofer și o explicație tehnică. Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență, pe care am avut onoarea să îl negociez, a fost adoptat prin unanimitate. Asta înseamnă că toate statele membre au fost de acord cu el. Știm că încă de atunci a existat un grup de state așa-zis „frugale” sau, dacă vreți, mai „zgârcite”, care au insistat că acest mecanism trebuie să fie temporar, limitat în timp, și că nu acceptă prelungiri după anul 2026. Printre aceste state se numără și Olanda. Dacă vă uitați la modul în care s-a votat în Parlamentul European, în grupurile politice pe care colegii noștri le reprezintă, adică PPE și S\&D, veți observa că niciun europarlamentar olandez nu a votat în favoarea acestei propuneri.

Prin urmare, inițiativa este bună, reflectă dorința multor cetățeni și autorități din statele membre care au întârzieri în implementarea PNRR, din păcate și România se află printre ele. Însă Comisia Europeană nu consideră, cel puțin în acest moment, că există o cale tehnică de a prelungi proiectele fără a încălca regulamentul. Așa cum spuneam, acest regulament a fost negociat printr-un efort complex, în baza unui acord unanim, iar modificarea lui este practic imposibilă tocmai din cauza acestei cerințe de unanimitate.

Așadar, semnalele sunt mai degrabă negative în privința ideii de prelungire“, a spus Pîslaru.

„Ar fi trebuit ca România să-și fi făcut temele în toți acești patru ani“

Dragoş Pîslaru a mai declarat că România nu și-a făcut temele în cei patru ani alocați pentru implementarea PNRR, iar întârzierile în proiectele majore arată eșecul guvernelor, care au preferat promisiunile și aparențele în locul unei munci reale și eficiente.

„Oamenii ar trebui să știe că, în loc să sperăm într-o soluție de ultim moment care, realist vorbind, nu există, ar fi trebuit ca România să-și fi făcut temele în toți acești patru ani. Toate acele spitale, autostrăzi și școli, care astăzi sunt la stadiul de gropi în pământ, în cel mai bun caz, sau doar pe hârtie, la stadiul de avize, cu un an înainte de termenul final, din păcate arată incapacitatea guvernelor de până acum de a face altceva decât să promită.

A existat o euforie națională în a promite tuturor că le vor fi rezolvate problemele de infrastructură rămase de peste 30 de ani. Acum descoperim că a fost doar un balon de săpun și că, în loc să punem energia în implementarea proiectelor, ne-am concentrat mai mult pe cum să le punem pe liste“, a conchis Pîlsaru.