Drama refugiaților, pretext pentru înșelătorii!  Iată cum să eviți astfel de situații!

Publicat: 15 mart. 2023, 07:15, de Teodora Dinu, în Internațional , ? cititori
Drama refugiaților, pretext pentru înșelătorii!  Iată cum să eviți astfel de situații!

Drama refugiaților este una veritabilă și de multe ori tragică. Este o realitate dureroasă pentru mulți ucraineni care au fugit din calea războiului pentru a se salva. Din păcate, pentru a primi bani sau alte beneficii, mulți oameni pretind că sunt refugiați.

Există forme de înșelătorii clasice, dar sunt și cele organizate prin care se colectează sume mari de bani în numele războiului din Ucraina. Trebuie să fiți foarte atenți și să nu vă lăsați păcăliți sau înduioșați ușor, fără minime verificări. Cei specializați în astfel de lucruri știu să spună povești frumoase și au tehnici să ajungă la sufletul, dar mai ales la buzunarul dumneavoastră.

Înșelătorii prin e-mail

De exemplu, sunt persoane care trimit cereri false pe mail pentru strângeri de fonduri. Mulți cad în plasa acestor persoane fără scrupule din cauza dorinței de a ajuta. Totuși, este important să recunoști situațiile adevărate și, cu atât mai mult, să le sesizezi pe cele false. Când primești astfel de cereri trebuie să pui mai multe întrebări, să ceri imagini de la activitățile de sprijin sau un număr de telefon unde poți vorbi cu organizatorii. Dacă ai timp, poți solicita o adresă, eventual sub pretextul de a aduce ceva lucruri necesare în astfel de situații. După felul în care ți se va răspunde la întrebări, vei știi dacă solicitarea este reală sau este o capcană.  

De asemenea, pe email pot fi primite mesaje cu solicitări de ajutor pentru refugiați din partea unor fundații sau organizații umanitare false.

Aceste persoane solicită donații, în special în bani, dar și în criptomonede. Solicitările sunt trimise utilizatorilor de mail, dar și pe diverse rețele sociale, însă puține dintre ele provin din partea celor care vor în mod real să ofere ajutor ucrainenilor fugiți din calea războiului.

Chiar și pe grupul de suport pentru Ucraina, de pe una dintre cele mai cunoscute rețele de socializare, au fost raportate mesaje de acest fel, prin care sunt solicitate sume de bani pentru persoanele care ar avea nevoie de combustibil pentru a-și continua drumul către țări din centrul sau din vestul Europei.

Drama refugiaților, exploatată de oamenii fără scrupule

Drama refugiaților ucraineni devine pretext de înșelătorie. Sunt persoane care mint, spun că fug din calea războiului și cer bani pentru combustibil, mâncare sau pentru a putea pleca în vest. Acest lucru i s-a întâmplat și unei femei în zona unui hipermarket din capitală. Ea a povestit acest lucru pe o rețea de socializare și imediat zeci de oameni au spus că au avut experiențe similare.

“(…) M-a oprit din gândurile mele o femeie care mă întreba în engleză dacă știu engleza. Zic : Da, cu ce va ajut ?

Ea îmi arăta pe telefon un text tradus din rusă/ucraineană ceva în care scria că e în România de 2 zile și are un copil de 4 ani și că nu are bani. În acest timp îmi flutura pașapoartele în față. A mai vorbit ceva in rusa/ ucraineana cu aplicația ei de tradus – deci știa limba, sau cel puțin știa 2-3 fraze bine astfel încât aplicația să-i înțeleagă.

Eu m-am panicat că de obicei nu am niciun leu la mine. Mereu am doar cardul. Și îmi era rușine de femeie. Mi-am amintit că luasem pe zi în ghiozdan 10 lei pentru când fusesem în parc. Poate vreau vreo cafea. Aveam ghiozdanul la mine. I-am dat femeii repede ăia 10 lei și SURPRIZA

Femeia NU mi a mulțumit pentru ei. femeia s a uitat urat la mine!!!!!!!

Întrebare : e un nou scam sa cerșești cu titulatura de ucrainean ?

Alta Întrebare : femeia era chiar ucraineanca? Dar de unde știa cât valorează 10 lei și de ce nu mi a mulțumit? Unde era copilul din pașaport?

Eu știu că un cerșetor de al nostru zice saru’ mana de 10 ori și pentru un leu, pentru 10 lei îți face in descântec de bine pentru toată familia. Eu nu cred că ai noștri sunt așa.”

Alți oameni au comentat la postarea femeii și au povestit întâmplări asemănătoare

„Eu aș zice ca e scam. Am pățit fix la fel la un Lidl din sectorul 1. M-am oferit să-i dau pachete de igienă (avem un proiect in ONG ul în care lucrez și acordam mamelor refugiate) si nu a vrut. Am zis ca i cumpăr ce are nevoie si tot nu a vrut, a zis ca vrea bani, am plecat acasă.”

„La același Lidl m-a oprit o doamna care strângea semnături, în titlu scria că le strânge pentru înființarea unui centru pentru surdo-muți, m-am apucat să completez în tabel și gesticula tot timpul, iar la final sa vad ca trebuia sa donez.. am dat 5 lei pana la urma ca la final sa îmi zică „mulțumesc” :))”

„Si eu am pățit. Do you speak English? Si începe să-mi arate unde e ATM-ul. Nu dau la ăștia care vin ei la mine, eventual și agresivi. Dau doar mâncare la cei pe care îi văd amărați pe stradă”

Cum poți evita astfel de înșelătorii?

Pentru a evita astfel de înșelătorii, cea mai sigură modalitate este ca donațiile, în special cele în bani, să fie făcute către ONG-uri și persoane cunoscute, în conturi verificate. În ceea ce privește mesajele pe mail, acestea trebuie să fie ignorate complet, iar cei cărora le sunt destinate să nu acceseze niciun link. Ei pot risca să compromită definitiv dispozitivele de pe care sunt accesate.

Citeste și: Facebook a devenit un spațiu propice pentru înșelătorii de toate felurile