”Drogurile sunt peste tot”, în Europa!

Publicat: 17 iun. 2023, 11:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
”Drogurile sunt peste tot”, în Europa!

Potrivit raportului întocmit de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), stupefiantele sunt omniprezente în Europa, transmite Euronews.

”Drogurile sunt peste tot. Niciodată nu au fost atât de multe droguri introduse ilegal în Europa sau produse în Europa”, subliniază Alexis Goosdeel, director al OEDT.

Orice poate fi drog. Orice poate face obiectul unui comportament de adicție. Și oricine se poare confrunta, personal sau indirect, cu orice tip de comportament de adicție, printre rude sau persoanele pe care le cunoaște, mai adaugă acesta.

De asemenea, oricine se poate confrunta mai mult ca înainte cu consecințele violenței legate de drog. În urmă cu zece ani, când noi vorbeam despre violența legată de drog, ne refeream la America Centrală. Azi, vorbim despre Europa, subliniază Alexis Goosdeel.

Potrivit raportului, care se referă la anul 2021, canabisul este drogul cel mai consumat.

Raportul subliniază că situația devine din ce în ce mai complexă din cauza politicilor foarte diferite ale statelor membre.

În 2021, au fost confiscate 816 tone de rezină de canabis  și 256 de tone de iarbă de canabis, cea mai mare cantitate din ultimii 10 ani.

În același timp, cocaina devine din ce în ce mai accesibilă pe continent cu un record de 303 tone confiscate de autoritățile europene.

Cu droguri mai ușor de obținut și cu un consum în creștere, consecința directă și imediată este alarmantă: cresc dependențele și numărul persoanelor dependente, un fenomen care necesită mai multă atenție, potrivit raportului.

De asemenea, raportul mai precizează că au fost descoperite și noi substanțe, mai puternice.

OEDT subliniază că ar fi periculoasă subestimarea fenomenului și neangajarea în politici de prevenție a acestuia.