DSP București- Peste 3.000 de fetiţe, vaccinate anti-HPV în Capitală în decurs de 3 luni

Peste 3.000 de fetiţe au fost vaccinate anti-HPV în Bucureşti din luna mai şi până în a doua jumătate a lui august, în lunile mai şi iunie, numărul acestora depăşind 1.000, conform Direcției de Sănătate Publică București. 

Situaţia stocurilor de vaccin HPV la DSP Bucureşti, la jumătatea lunii august releva existenţa a este 4.456 de doze, din care 3.510 în farmacia DSP şi 946 în teritoriu. 

„În cursul lunii mai 2021, au fost primite la nivelul DSPMB un număr de 7420 de doze Gardasil – cantitate de vaccin solicitată anterior pentru anul 2020 trimestrul 1 şi trimestrul 2, conform catagrafiilor aferente şi cererilor transmise de către medicii de familie. În stoc mai existau un număr de 594 de doze. Actualmente, stocul de vaccin anti-HPV la data de 16.08.2021 este de 4.456 de doze ( 3.510  doze în farmacia DSP şi 9460 doze în teritoriu)”, a precizat DSP Bucureşti într-un răspuns transmis News.ro.

Conform statisticilor DSP Bucureşti, în luna mai au fost vaccinate 1.224 de fetiţe, în iunie  – 1.326, în iulie – 774, iar în primele 20 de zile din august – 236, fiind utilizate în total 3.558 de doze.

”Dozele care sunt pe stoc în farmacia DSP vor fi folosite pentru vaccinarea completă a fetiţelor care au început schema de vaccinare. Menţionăm că medicii de familie trimit în continuare, lunar, către DSP cereri primite de la părinţi şi catagrafii pentru vaccinarea anti-HPV, solicitări pe care la rândul nostru le transmitem către INSP şi Ministerul Sănătăţii”, au explicat   reprezentanţii DSP Bucureşti. 

Conform medicilor, pentru perioada de vârstă 11 – 14 ani sunt necesare două doze, apoi recomandările sunt de trei doze.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a precizat că România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

”România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporţie de 99% de infecţia cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie şi de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Guvernul a eliminat taxa pe soare

Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru...

Toți membrii filialei PMP Sector 5 și-au depus demisia și s-au...

PUSL, partidul condus de Cristian Popescu Piedone, a dat o lovitură puternică de imagine după ce a atras o filială întreagă a PMP. Președintele...