Duelul Simion-Dan. Ce ar face candidații la prezidențiale pentru stabilizarea economiei

Publicat: 09 mai 2025, 06:14, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Duelul Simion-Dan. Ce ar face candidații la prezidențiale pentru stabilizarea economiei
Inquam Photos / Malina Norocea

George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent) au intrat într-un schimb de idei aprins în cadrul unei dezbateri electorale organizate de Euronews. Cei doi candidați la Președinția României au vorbit despre soluțiile pe care le propun pentru a stabiliza economia țării și despre direcția pe care o văd potrivită în următorii ani.

George Simion: Mai puțină birocrație, nu taxe mai mari

George Simion a indicat că principala problemă a României o reprezintă incompetența din aparatul de stat. În opinia sa, o curățenie în administrația locală și centrală — adică eliminarea celor care ocupă funcții publice fără a avea pregătirea necesară — ar putea înlocui nevoia de creștere a taxelor.

El a explicat că este împotriva austerității fiscale impuse populației, când problema reală, în viziunea lui, este lipsa de eficiență în cheltuirea banilor publici.

Simion a subliniat că băncile naționale, inclusiv BNR, au reușit până acum să mențină stabil cursul leu-euro, dar avertizează că actualele politici guvernamentale împing România spre colaps financiar.

El a susținut că guvernul actual, în loc să ia măsuri ferme, le-a tot amânat din motive electorale și că întreaga structură administrativă este sufocată de „pile, amante și prieteni de partid”, care nu fac altceva decât să crească datoria publică.

”Cursul leu-euro a fost ţinut în frâu şi la noi şi în Polonia şi în ţări care încă nu au intrat în zona euro de către băncile naţionale. În aceste zile am fost acuzat pe nedrept de o grămadă de lucruri. Mă bucur că în sfârşit avem un nou Papă astăzi, pentru că mai lipsea să fiu acuzat că sunt vinovat şi de nealegerea noului Papă.

Am avut un guvern, care în mare parte astăzi stă în spatele lui Nicuşor Dan, vinovat pentru un deficit bugetar istoric, record, 9,3% oficial, dar în realitate ştim că este mai mare. Aşa că eliminarea oamenilor incapabili din administraţiile locale şi centrale, din fruntea guvernului, un plan de măsuri concrete reprezintă alternativa la creşterea taxelor care nu presupune decât austeritate”, a afirmat Simion.

Nicușor Dan: Bani europeni, cheltuieli controlate și încredere

Nicușor Dan a venit cu un mesaj mai tehnic, bazat pe experiența sa administrativă la Primăria Capitalei. El a amintit că atunci când a preluat conducerea Bucureștiului, orașul era înglodat în datorii — aproape 75% din bugetul anual — dar a reușit să redreseze situația, iar acum Capitala are un rating financiar mai bun decât cel al României.

Pentru redresarea la nivel național, Dan propune patru direcții clare: o absorbție mai eficientă a fondurilor europene, combaterea marii evaziuni fiscale, reducerea cheltuielilor inutile din bugetul public (precum cele pentru „borduri și panseluțe”), și eliminarea clientelei politice din companiile de stat.

El a insistat asupra rolului-cheie pe care îl are președintele în atragerea fondurilor europene, în condițiile în care aceste resurse ar putea acoperi nevoile reale ale populației fără să fie nevoie de împrumuturi sau de majorări de taxe.

”Creşterea cursului vine din neîncrederea mediului financiar pentru ce poate să facă un preşedinte Simion. Pentru că vorbeşte de referendum, pentru turul doi înapoi, vorbeşte de alegeri anticipate, vorbeşte de naţionalizare, vorbeşte de Călin Georgescu prim-ministru al României.

Ăsta motivul pentru care mediul financiar nu are încredere. Ăsta e motivul pentru care a crescut cursul, ăsta este motivul pentru care o să avem inflaţie, ăsta e motivul pentru care oamenii o să plătească rate mai mari la creditele lor, pentru care firmele o să plătească dobânzi mai mari la creditele lor. Ăsta e motivul pentru care românii o să plătească facturi mai mari. Pentru că nu reuşiţi să proiectaţi încredere în guvernarea dumneavoastră viitoare, pentru că nu reuşiţi să proiectaţi decât haos”, a explicat Nicuşor Dan.