Duminică, francezii din România își aleg președintele în secțiile de vot din București, Cluj-Napoca și Iași

Francezii din România îşi aleg duminică preşedintele, exprimându-și votul în secţii amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Secţii de votare sunt la Ambasada Franţei din Bucureşti, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi.

Potrivit Agerpres, după primul tur de scrutin,  organizat pe 10 aprilie, Ambasada Franţei a transmis că 3.040 de francezi s-au înscris pentru a-şi exprima votul. Dintre aceştia, 1.451 au votat. În total, au fost exprimate 1.435 de voturi, pe lângă 12 voturi anulate şi patru, în alb.

La primul tur, 42,44% dintre votanţii din România l-au ales pe actualul preşedinte, Emmanuel Macron, iar 6,2 %, pe contracandidata sa din al doilea tur, Marine Le Pen.

2 COMENTARII

 1. Marine Le Pen
  Marion Anne Perrine „Marine” Le Pen este un avocat și politician francez care a fost liderul Frontului Național (FN) din 2011 până în 2017. Fiica liderului de multă vreme FN, Jean-Marie Le Pen, a fost atrasă intuitiv de politică de la o vârstă fragedă. Tatăl ei este o figură majoră – și controversată – în politica franceză, iar fiica lui s-a dovedit a fi atât o binefacere, cât și o dezamăgire pentru doamna ambițioasă. Luminoasă și muncitoare din timpul școlii, a studiat dreptul la Universitatea Panthéon-Assas, obținând în cele din urmă o diplomă de master și un Master de Studii Avansate (DEA) în drept penal. Ea a început într-o carieră juridică de mare succes și a profesat ca avocat timp de câțiva ani. Între timp, s-a implicat și în politică și s-a alăturat FN.
  Născut:
  5 august 1968
  Locul nasterii
  Neuilly-sur-Seine, Franța
  Naţionalitate
  limba franceza
  Semn solar
  Leu
  De asemenea cunoscut ca si
  Marion Anne Perrine Marine Le Pen
  Faimos ca
  Lider politic
  Înălţime
  5’9″ (175 cm)
  Educaţie
  Universitatea Panthéon-Assas
  Ideologie politică
  Raliu_Național_(Franța)
  Tată
  Jean-Marie Le Pen
  Mamă
  Pierrette Lalanne
  Soție(i)
  Louis Aliot (2009–)
  Fratii
  Marie-Caroline Le Pen, Yann Le Pen
  Copii
  Joan Chauffroy, Louis Chauffroy, Mathilde Chauffroy

 2. Emmanuel Macron
  Emmanuel Macron este politician și este președintele Franței din 14 mai 2017. Înainte de a candida la președinție, el a ocupat funcția de ministru al economiei, industriei și afacerilor digitale sub prim-ministrul Manuel Valls din 2014 până în 2016. Fost bancher de investiții, sa alăturat politicii în 2006 ca membru al „Partidul Socialist” (PS). Personalitate carismatică și perspicace, el a crescut rapid în cariera sa politică și a ocupat funcția de secretar general adjunct sub primul guvern al lui François Hollande în 2012, înainte de a ocupa alte funcții semnificative în guvernul Valls. Născut într-o familie de clasă mijlocie bine educată, Macron a studiat filosofia la „University of Paris-Ouest Nanterre La Défense” înainte de a se pregăti pentru o carieră de serviciu public superior la „École nationale d’administration” (ENA). După o perioadă ca inspector de finanțe în „Ministerul francez al Economiei”, a lucrat ca bancher de investiții la „Rothschild & Cie Banque”. Intrat în politică în 2006, el a atras curând atenția lui Francois Hollande care l-a luat pe tânăr drept protejat și l-a pregătit pentru măreția politică. În 2016, Macron a fondat „En Marche!”, un partid politic independent, și și-a declarat candidatura pentru alegerile prezidențiale din Franța din 2017. A câștigat alegerile prezidențiale din 7 mai 2017 și și-a asumat funcția de președinte al Franței la 14 mai 2017.
  Născut
  21 decembrie 1977
  Locul nasterii
  Amiens, Franța
  Naţionalitate
  limba franceza
  Semn solar
  Săgetător
  De asemenea cunoscut ca si
  Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron
  Faimos ca
  Președinte
  Înălţime
  5’9″ (175 cm)
  Şedere
  Palatul_Elysée
  Educaţie
  École Nationale d’Administration, Sciences Po, Lycée Henri-IV, Paris Nanterre University, École Nationale d’Administration
  Ideologie politică
  La_République_En_Marche
  Tată
  Jean-Michel Macron
  Mamă
  Françoise Macron-Nogues
  Soție(i)
  Brigitte Trogneux (m. 2007)
  Fratii
  Estelle Macron, Laurent Macron

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...