După refuzul bulgarilor, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, își încearcă norocul la București

Publicat: 22 apr. 2022, 07:53, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
După refuzul bulgarilor, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, își încearcă norocul la București

După o vizită la Sofia, fără rezultatele scontate, pentru că bulgarii refuză să furnizeze arme Ucrainei, ba chiar deputații l-au boicotat, refuzând să-l asculte în Parlament, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, își încearcă norocul la București, unde se întâlnește, vineri, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Kuleba va fi primit la Palatul Victoria la ora 8,00 şi va avea o declaraţie de presă comună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după ora 12,00.

Miercuri, șeful diplomaţiei ucrainene a declarat la Sofia că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ”agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor, transmite agenţia EFE.

”Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a spus Kuleba înainte de a-şi încheia vizita în Bulgaria, ţară ce refuză să ofere arme Ucrainei.

Kuleba a ajuns, luni seară în Bulgaria cu maşina, trecând prin România.

Bulgaria este una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia. Guvernele de la Sofia şi Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar ar putea deveni părţi în conflict.

Nici preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al Rusiei, nu a promis mare lucru, în afară de ajutor umanitar, adică ”sprijin total Ucrainei în funcţie de posibilităţile noastre”. Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.

”După ce Rusia a atacat Ucraina, foarte puţini vor mai putea numi fraţi popoarele rus şi ucrainean, doar dacă nu vă referiţi la Cain şi Abel”, i-a replicat Kuleba lui Radev, cu trimitere la personajul biblic care şi-a ucis fratele.