E jale: Toate prețurile producției industriale au crescut. Sectoarele în care s-au triplat

Toate prețurile producţiei industriale au crescut per total (piaţa internă şi piaţa externă) în luna mai atât față de luna precedentă cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu mai 2021, există sectoare în care prețurile s-au dublat sau chiar triplat și niciun domeniu în care să fi scăzut.

Conform Institutului Național de Statistică, prețurile producţiei industriale s-au mărit cu 1,5% faţă de aprilie și cu 46,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe termen scurt, de o lună, doar cinci domenii au înregistrat scăderi: Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (86%) și Industria extractivă (89%), alte trei domenii fiind extrem de aproape, cu peste 99%, față de valoarea din luna mai.

Pe termen lung, de un an, cele două domenii cu scăderi sunt printre fruntașele la scumpiri: Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (307%) și Industria extractivă (216%). De altfel, Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale este domeniul în care avem cele mai mari scumpiri înregistrate, la nivel național, în ultimul an.

Printre sectoarele care înregistrează cel puțin o dublare a valorii față de mai 2021 se mai numără:

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (235%)

Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (213%)

Cel mai puțin afectate sunt

Fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (104%)

Tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (104%)

Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (106%)

Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor (106%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...