E-mailurile cancelarului german Olaf Scholz sunt investigate

Email-urile cancelarului Olaf Scholz sunt investigate și fac subiectul unei fraude dezvăluită pentru prima dată în 2017.

Frauda se referă la o schemă ingenioasă pusă în aplicare de bănci şi care permite investitorilor străini să-şi reducă impozitele pe dividende.

Anchetatorii încearcă să afle dacă lideri politici, printre ei și Olaf Scholz, pe atunci primar al Hamburgului, au făcut presiuni asupra administraţiei financiare municipale să nu mai colecteze aceste impozite.

Anchetatorii au examinat în martie e-mailurile începând cu data de 1 ianuarie 2015, când Olaf Scholz era primar al Hamburgului, funcţie pe care a păstrat-o până la numirea sa în 2018 ca ministru de finanţe în guvernul fostului cancelar Angela Merkel.

Mai mult de zece ţări sunt vizate

Până acum în scandalul cunoscut sub numele CumEx Files, zeci de persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar în Germania, printre care bancheri, comercianţi, avocaţi şi consilieri financiari.

Mai mult de zece ţări sunt vizate. Printre băncile incriminate s-a numărat şi Warburg din Hamburg, care ar fi trebuit să ramburseze 47 de milioane de euro oraşului-port german, dar municipalitatea a renunţat la aceasta în 2016.

Olaf Scholz urmează să fie interogat din nou vineri la Hamburg de către o comisie parlamentară cu privire la rolul său în această afacere.

Cancelarul neagă că ar fi făcut presiuni asupra responsabililor fiscului din Hamburg pentru a renunţa la colectarea acestor taxe.

Purtătorul său de cuvânt, a declarat în contextul emailurilor investigate că „nu există nimic de ascuns”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...